Hem > Gravid > Gravid: Så kan dadlar öka chansen att föda naturligt
Gravid: Så kan dadlar öka chansen att föda naturligt

Gravid: Så kan dadlar öka chansen att föda naturligt

Äta dadlar som gravid, kan det verkligen hjälpa dig att föda barn naturligt? Ja, det finns det faktiskt viss forskning som tyder på - 6 dadlar om dagen är helt enkelt bra för magen.

Att dadlar är speciellt bra för gravida är inget nytt, det går att hitta redan i Koranen som en del av rekommenderad kost till gravida. Men visste du att 6 dadlar om dagen kan öka dina chanser att föda naturligt?

Läs mer: Vad kan jag göra för att sätta igång förlossningen? Barnmorskan svarar

 

Dadlar sägs vara bra när du är gravid

I många kulturer runt om i världen har dadlar länge ansetts vara bra och nyttigt för dig som gravid, under och efter förlossningen men även under menstruationen. Tipset kan även hittas i Koranen. Dadlar ska vara nyttigt då de sägs innehålla ämnen som:

– Är lugnande och smärtlindrande

– Ger din kropp snabb energi eftersom de innehåller mycket kolhydrater och socker

– Aktiverar hormoner som gör att du upplever välbefinnande, glädje och lugn. Minskar mängden stresshormoner

– Hjälper livmodern att dra ihop sig och minskar risken för större blödningar efter förlossningen.

– Är rika på järn som är bra för kroppens blodvärde och hjälper blodet att transportera syre runt i kroppen.

– Protein och folat som är bra och viktigt för gravida

Det finns inte vetenskapligt bevisat att dadlar innehåller dessa ämnen, men det kan absolut vara värt att testa.

 

6 dadlar om dagen – de sista 4 veckorna av graviditeten

En forskningsstudie som publicerades 2011 tittade man på hur förlossningen gick för de gravida som åt 6 dadlar om dagen under graviditetens sista 4 veckor, jämfört med de som inte gjorde det. I gruppen som åt dadlar hade 96 procent en spontan förlossningsstart, jämfört med 79 procent i gruppen som inte åt dadlar. De gravida som hade ätit dadlar hade också en mer öppen modermun när de skrevs in på förlossningen jämfört med de som inte ätit dadlar. Även behovet av värkstimulerande dropp var signifikant lägre i gruppen som ätit dadlar jämfört med de som inte gjort det. 

 

Dadlar inför förlossningen – klart värt att testa

Värt att notera är att studien som nämns ovan är en liten studie och mer forskning behövs för att kunna dra några slutsatser. En annan studie genomfördes 2017 där man studerade cervixmognad hos förstföderskor, kom man fram till att äta dadlar ger ett mer moget cervixstatus inför en igångsättning. Det betyder att livmodertappen är mer mjuk och mogen och modermunnen är mer öppen den dagen man ska sättas igång. Forskarna kom även fram till att de som ätit dadlar från vecka 37 hade större chans att genomgå en lyckad igångsättning jämfört med de som inte ätit dadlar.  

Resultaten är helt klart intressant och det verkar som att dadlar är både gott och nyttigt – så varför inte ge det en chans i ett försök att få en mer naturlig förlossning?

Läs mer: Hemförlossning – så går det till att föda hemma

Artikelbild: Montage Envato Elemants/Unsplash