Gravid

Gravid? Så mycket extra kan du äta!

ÄT FÖRNUFTIGT: Och inte dubbelt upp. Foto: Shutterstock ©

Tidigare sa man att gravida "ska äta för två". Det är på många sätt helt fel - man ska inte äta dubbelt så mycket som tidigare. Men samtidigt helt rätt: Du behöver äta förnuftigt och tillräckligt så att både fostret och du själv har det bra.

285 kalorier per dag

— Att bära fram ett barn kostar ca. 80 000 kalorier genom de 40 veckorna man går gravid. Detta kan låta mycket men egentligen betyder det att man kan äta i snitt runt 285 kalorier extra per dag, berättar näringsfysiolog Caroline Heggen.

För kvinnor som reducerar sin normala aktivitetsnivå - och det vill säga ganska många - betyder det att man inte behöver mer än 200 kcal extra per dag för att tillföra tillräckligt med energi till fostrets utveckling.

— Det motsvarar en extra smörgås med magert pålägg per dag och ett glas mjölk (2 dl), säger Heggen.

LÄS OCKSÅ: Är det säkert att färga håret?

I genomsnitt behöver du så mycket extra mat varje dag:

  • Första trimestern: En frukt, till exempel ett äpple.
  • Andra trimestern: Ett mellanmål, till exempel en smörgås eller en frukt.
  • Tredje trimestern: Två mellanmål, till exempel havregrynsgröt och en frukt.

(Källa Helsedirektoratet, Helsenorge.no)

Det är alltid ett men...

Att äta handlar om mer än bara att bli mätt. Maten ska smaka gott och du behöver få i dig tillräckligt med näringsämnen och energi. För att barnet ska växa och utvecklas behöver du mer mat än annars. Du behöver inte så väldigt många fler kalorier, men du behöver till exempel mer vitaminer och mineraler. Det får du i dig när du äter sunt och varierat.

— Även om energibehovet inte är avsevärt högre är däremot näringsbehovet - alltså behovet för vitaminer och mineraler. Detta betyder att man som gravid behöver se till att täcka näringsbehovet utan att tillföra för mycket energi från maten, säger Heggen.

LÄS OCKSÅ: Jag kommer aldrig gå ner i vikt igen!

Hur mycket är normalt att gå upp?

Vanlig viktökning är mellan 11 och 16 kilo för gravida. Vikten ökar oftast mest i sista delen av graviditeten.

Heggen poängterar också att hur mycket man bör gå upp i vikt beror på kroppsvikten vid graviditetens början.

— För tjejer med normal vikt (BMI mellan 20-25) rekommenderas en viktökning på mellan 11-16 kilo. För smala kvinnor är det viktigt att gå upp tillräckligt i graviditeten medan för de som är överviktiga rekommenderas en lägre viktökning.

Om du i utgångspunkt är överviktig är det okej om du bara går upp några få kilo. Du bör inte banta när du är gravid.

Det är inte fett du lägger på dig

— Det är inte så att all vikt som kommer under graviditeten är fett på mammans kropp. Barnet, fostervatten, livmoder, moderkaka, ökad blodmängd, större vätskelager, mer bröstvävnad och fettlager för amning utgör vid graviditetens slut cirka 12 kilo. De kvinnor som därför är rädda för att gå upp i vikt under graviditeten bör därför revidera den tankegången. Det är viktigt att ha ett lager att ta av efter förlossningen när amningen (som är väldigt energikrävande) börjar, säger näringsfysiologen.

LÄS OCKSÅ: 10 råd om kosthållning till gravida

Det går i ryck

Heggen säger att ingen har helt densamma graviditeten och många upplever också att vikten plötsligt hoppar för att sen kanske stå stilla en period.

— Detta är helt normalt. En del går upp mycket dom första 3-4 månaderna, medan andra inte ökar mer i vikt i mitten av graviditeten. En del mår mycket illa och klarar inte att äta något medan andra har det fint och kanske är lite mer hungriga än innan de blev gravida. Barnet växer minst i början men runt 3:e trimestern börjar fostret öka i vikt på allvar. Fostret ökar så mycket som 200 gram per vecka de sista veckorna.

LÄS OCKSÅ: Hur stor blir din mage?