Hem > Gravid > Illamående och graviditet – allt du behöver veta
Illamående och graviditet – allt du behöver veta

Illamående och graviditet – allt du behöver veta

Som gravid är det vanligt att må illa, inte bara på morgonen utan vid alla tidpunkter på dygnet. Läs allt du behöver veta om gravidillamående här!

Det kan vara väldigt påfrestande, både psykiskt och fysiskt att må illa. Många kräks, men inte alla utan det är mer ett gnagande illamående som inte går att fly från och som inte blir bättre efter att man har kräkts. Även om det är jobbigt så kan det vara bra att veta att det inte är skadligt för barnet om du mår illa som gravid, det ökar inte risken för missfall. 

Läs mer: 15 tidiga tecken på graviditet

Gravidillamående beror delvis på hormoner

För nästan alla gravida kommer illamåendet tidigt i graviditeten, runt vecka 6. Det beror på den snabba ökningen av graviditetshormonet hcG som ökar fram till ungefär den tolfte veckan av graviditeten. Därefter lägger sig hormonnivån på en platå och illamåendet lättar något för de flesta. Den kan ta ytterligare några veckor innan illamåendet försvinner helt, för de allra flesta är det borta vid 20 veckor. 

Det finns också andra saker som kan påverka illamåendet, exempelvis om du är trött och hungrig upplevs illamåendet som värre. Även stress och psykiskt mående påverkar hur illamåendet upplevs.

 

 

 

Illamåendet är inte skadligt för barnet

Att må illa och kräkas mycket är såklart jobbigt och det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med mat. Många som mår väldigt illa går knappt upp i vikt alls – snarare tvärtom. Men var inte orolig, det är inte skadligt för barnet att du som gravid mår illa och kräks. Bebisen får i sig den näring hen behöver ändå.

Om du mår illa, kräks och inte kan behålla något av det du äter och du går ner i vikt istället kan det röra sig om ett tillstånd som heter hyperemesis gravidarum – extremt gravid illamående. Då kan det hända att du som gravid behöver sjukhusvård eftersom tillståndet kan leda till uttorkning. Det är viktigt att du pratar med din barnmorska om du mår väldigt illa. 

 

Det finns behandling mot illamåendet

Om du mår väldigt illa under din graviditet så finns det hjälp att få. Prata med din barnmorska så kan ni komma fram till vad som är bäst för dig. Det finns receptfria läkemedel via apoteket men även illamåendetabletter som går att få utskrivet av en läkare. 

Tips som att äta lite men ofta, undvika stark och fet mat, använda åksjukeband, alltid ha lite snacks när till hands och dricka tillräckligt med vatten kan såklart hjälpa. Men det är inte alltid det gör det och då är det bra att veta att det finns annan hjälp att få. 

 

TIPS! Få föräldraguiden gravid helt gratis

 

LÄS MER: 

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Jag är så orolig för missfall – hela tiden!

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: GBALLGIGGSPHOTO/Shutterstock