Humörsvängningar

Humörsvängningar är snabba, okarakteristiska skiftningar i humöret. Ofta kan varken du eller andra förklara orsaken. Kanske gråter du eller blir lätt arg. Det är vanligt att känna sig labil redan från början av graviditeten och i tredje trimestern upplever de flesta att dem är extra sårbara.

En orsak till detta kan vara ändringar i hormonbalansen. Detta kan medföra en depressionsliknande värkning på nervsystemet och kännas som premenstruella symtom. Din kropp håller på att förändra sig, och detta kan också ha inverkningar på humöret.

En annan orsak kan vara de blandade känslorna de flesta blivande föräldrar känner inför det stora nya och det kommande ansvaret för en liten människas liv i många, många år framöver.

Att bli förälder är på ett sätt en livskris, oavsett om du upplever graviditeten nästan uteslutande positiv eller med blandade känslor. Med andra ord kan det finnas många helt naturliga anledningar till att både den blivande mamman och pappans känslor kan åka berg- och dalbana under större delen av graviditeten.

Försök att se på dessa känslor som en naturlig del i processen. Nedstämdhet, ångest och förvirring förekommer i de lättaste av graviditeter. Det gäller att inte hänga upp sig på det för mycket. Se det som en slags förberedelse inför föräldraskapet och allt vad det innebär?

Prata med din partner om hur du känner, be honom/henne att försöka förstå orsaken till dem och ta hänsyn till att du inte kan kontrollera dina känslor just nu. Detta brukar även vara ett tema som tas upp på förlossningsförberedande kurser.