Halsa

Illamående

Gravid illamående besvär

Mår du illa? Graviditetsillamående kännetecknas av kräkningar och försämrad matlust. Vi skiljer mellan graviditetsillamående (emesis gravidarum) och det mindre vanliga extrema graviditetsillamåendet (hyperemesis gravidarum).

Graviditetsillamående - emesis gravidarum:

Cirka 80 % av alla gravida mår illa i början av graviditeten. Omkring 50 % kräks, vilket är ett av de vanligaste och mest plågsamma tecknen på graviditet. Bara 10 % mår illa längre än till vecka 20.

Graviditetsillamående kan uppstå när som helst på dagen, inte bara på morgonen. Underskatta inte din läkare om att hålla noga koll på vikten.

En viktminskning bör följas upp av din läkare eller din barnmorska. I stort sett är graviditetsillamående obehagligt, men ofarligt och går i regel över efter 11-12 graviditetsveckor. Bara 10 % fortsätter att må illa efter vecka 20.

Orsak:

Någon säker orsak till graviditetsillamående finns inte, utan man förklarar det som ett resultat av graviditetshormoner.

Det verkar som att kvinnor med hög HCG-nivå* i blodet plågas mer av illamåendet. Även om det finns orsak att tro att graviditetsillamående först och främst har fysiska orsaker, så är det känt att illamående också påverkas av psykiska förhållanden. Extrem graviditetsillamående har blivit mindre vanligt hos norska kvinnor i takt med att de sociala förhållandena har blivit bättre.

Behandling:

Antihistamin kan hjälpa. Prata med din läkare om detta. Ta aldrig mediciner under graviditeten utan din läkares medgivande.

Akupunktur kan hjälpa mot illamående

Vad kan du göra?

Se till att ha något ätbart, som t ex torra kex, tillgängliga vid sängen så att du kan äta lite innan du stiger upp. Ät ofta och i små portioner.

Undvik kraftig och fettrik kost. Sådan mat ger lätt illamående. Se till att dricka mycket om du kräks. Försök att slappna av. I sällsynta fall kan viktminskningen bli så stor att det blir nödvändigt att läggas in på sjukhus tills det att kroppen har återhämtat sig. Här kan du läsa mer om graviditetsillamående.

Extremt graviditetsillamående (Hyperemesis gravidarum)

Om illamåendet och kräkningarna går ut över ditt allmäntillstånd, kallas det hypermesis gravidarum. Gravida kan magra och bli uttorkade i kroppen. I allvarliga fall kan de även få störningar i kroppens elektrolytbalans**. Inläggning på sjukhus är då nödvändigt. Man kan generellt säga att en viktförlust på över 5 % från den vikt du hade innan du blev gravid är så allvarlig att sjukhusvistelse bör övervägas.

*HCG är ett naturligt hormon som bildas i moderkakan under graviditeten.

**Elektrolytbalans är en medicinsk term för kroppsvätskornas halter av substanser med elektrisk laddning (joner) och relationerna mellan dessa.