Hem > Gravid > Kaenningar Kraempor Och Komplikationer > Nidblödning eller mens? Det här är skillnaden
Nidblödning eller mens? Det här är skillnaden

Nidblödning eller mens? Det här är skillnaden

I ett väldigt tidigt skede av graviditeten, då det fortfarande är osäkert om du faktiskt väntar barn eller inte, kan du lätt bli förvirrad av kroppens olika signaler. Att du få nidblödning kan dock vara ett säkert tecken på att en graviditet har påbörjats!

En nidblödning är en blödning som är kort och mensliknande. Den brukar dock vara ljusare, klumpfri och kortare än den vanliga menstruationen. Själva blödningen uppstår när ägget fäster i livmodern.

LÄS ÄVEN: 10 ovanliga gravidfakta

 

När får man nidblödning?

Nidblödningen brukar komma cirka 7-14 dagar efter ägglossningen, vilket är ungefär i samband med när den vanliga mensen brukar komma, eller några dagar tidigare. Detta gör att det kan bli väldigt förvirrande – är jag gravid eller har jag fått mens? Alla får nämligen inte en nidblödning när ägget fäster sig.

 

Nidblödning och mens – hur vet man?

Det allra bästa är att vänta några dagar till, och se om blödningarna blir kraftigare och mer lik en vanlig menstruation, eller om de upphör. Om du sedan tar ett graviditetstest några dagar senare borde det ge ett tillförlitligt svar. Symtom i början av en graviditet kan vara svåra att tyda och dessutom kan psykologiska aspekter spela in. Det kan övergå till att bli en skengraviditet, om det är så att du verkligen hoppas på att plussa. Försök att inte överanalysera allt och ha tålamod! 

 

LÄS ÄVEN: 

8 vanliga orsaker till att ni inte blir gravida

15 tidiga tecken på graviditet

Artikelbild: Kostenko Oksana/ Shutterstock.com

Se videon nedan där barnmorskan Rebecca förklarar skillnaden mellan nidblödning och mens.