Hem > Gravid > Kan man bli gravid när man har mens?
Kan man bli gravid när man har mens?

Kan man bli gravid när man har mens?

Många tror att man inte kan bli gravid när man har mens. Vi har frågat gynekologer om det stämmer att det är såkallade "säkra dagar".

Gravid när man har mens - går det egentligen? Hos de allra flesta kvinnor är chansen att bli gravid under mensen mycket mindre än på andra tidpunkter av månaden. 

Men graviditet under menstruation är inte omjöligt.

Den danska läkaren Kim Bartholdy tar i sin bok "100 myter om hälsa om sjukdom" blannd annat upp detta. 

"Har du till exempel kort eller oregelbunden menstruationscykel är det större risk för att en ägglossning kan komma tidigare eller senare än du hade räknat med. En del kvinnor har ägglossning väldigt nära menstruationen och då är det en risk för att det finns ägg när menstruationen börjar. Ägget kan överleva flera dagar i den fuktiga slemhinnan i livmodern och eftersom sädesceller också kan leva 4-5 dagar i livmoderslemhinnan är det alltså en möjlighet för ägget att befruktas", skriver han.

LÄS OCKSÅ: Basal kroppstemperatur – ta reda på när du har ägglossning

Säkert vid regelbunden mens? 

Han menar också att du inte heller kan beräkna "säkra dagar" om du har en regelbunden menstruationscykel.

"Även om man har en mycket regelbunden menstruationscykel och håller ordning på dagar, kroppstemperatur och så vidare, är det fortfarande en osäker preventionsmetod. Det finns många undersökningar som har visat att försök att 'timea' sex leder till graviditet mycket oftare än vid användande av p-piller, kondomer eller andra preventionsformer", skriver Kim Bartholdy. 

Många tror också att fullamning ger tillräckligt skydd mot oönskad graviditet, enligt gynekologer är det inte så.

Lite sannolikt att man blir gravid

Enligt Terje Sördal, gynekolog med speciell kompetens inom fertilitet hos Medicus, är det högst osannolikt att man blir gravid under menstruationsfasen - trots att det händer ibland. 

Men han håller med om att det inte finns några dagar som är ett hundra procent säkra. 

– Det finns saker som kan berätta för kvinnan om säkra eller osäkra dagar, baserat på hennes cykel. Den sista veckan före menstruationsstart och de första 7 dagarna i den nya cykeln bör väl vara rimligt trygga vid en normal 28 dagars cykel - men det finns ingen garanti, säger han. 

Denna artikel har tidigare publicerats på Mama.dk

 

Är mensen sen? I videon nedan ser du 6 tidiga symtom på att du kan ha en bebis i magen.