Gravid

Klåda under graviditeten

Att känna klåda över hela kroppen under graviditeten är något som många upplever, ofta på just magen eftersom det är där huden töjs ut mest.

Klåda graviditet

Klådan kan variera från lätta till svåra besvär, och kännas antingen över hela kroppen eller att vara värst i handflatorna och under fotsulorna.

Vad beror det på?

Det finns olika orsaker för att klåda på huden uppkommer under graviditeten. Vanligast är för att huden töjs ut och att du som är gravid har torr hud. Har du sedan tidigare anlag för eksem och allergi är det större sannolikhet att du får klåda när du är gravid.

En annan anledning, vilken innebar en kraftigare klåda, är att levern påverkas under graviditeten. Detta har att göra med gallan som levern bildar, vilken bidrar till matsmältningen. Under graviditeten går utsöndringen av gallan via gallgångarna ner till tunntarmen långsammare än den brukar, vilket kan leda till att gallprodukter fastnar inne i levercellerna. Detta bidrar i sin tur till högre nivåer av gallsyra i blodet som gör att man känner klåda. Det är vanligt att denna typ av graviditetsklåda är ärftlig.

Hur behandlas det och när söker man vård?

Om det handlar om kraftigt förhöjda gallsyror i blodet kan det innebära att barnet föds för tidigt, eller drabbas av syrebrist under förlossningen. Detta är dock ovanligt och risken för att något av detta händer är liten. Det är däremot viktigt att du som upplever mycket klåda under graviditeten kollar dina värden regelbunden hos barnmorskan, speciellt om det kliar så mycket att du upplever det som jobbigt och stressande.

Du kan även få läkemedel som lindrar klådan om gallsyrenivåerna är höga, eller även om de inte är höga, enbart för att lindra klådan.

Efter förlossningen försvinner klådan snabbt, ofta inom något dygn.

Källa: 1177.se