Hem > Gravid > Kreativa sätt för att berätta att man är gravid
Kreativa sätt för att berätta att man är gravid

Kreativa sätt för att berätta att man är gravid

Berättade du för dina vänner om graviditeten i en statusuppdatering på Facebook eller föredrog du att säga det ansikte till ansikte? Efter att ha hållit den glädjande nyheten hemlig i vad som tycks vara en evighet, är det många som väljer att dela nyheten på ett kreativt sätt. 

Jag har en bulle i ugnen!

Att dela den glädjande nyheten med våra vänner på facebook har blivit ett väldigt vanligt och mycket effektivt sätt att sprida budskapet på. Hilde Haaverstad Olsø lät sina vänner få något att grubbla på då hon la ut ett foto av en ensam bulle i ugnen med kommentaren ”Förstod du den?”  

– Jag la ut fotot på facebook då jag var ungefär i fjärde månaden, berättar Hilde. 

– Jag fick väldigt bra respons från mina vänner. Många tyckte att det var ett kul sätt att berätta det på. Jag hade självklart delat nyheten muntligen med min närmsta familj och vänner först. Bästa vännen fick nyheten medan vi satt och åt bullar hemma hos mig. Hon blev överraskad – det var skratt och glädjetårar. Ett fint minne! 

Graviditetstest på mail

– Vad är detta, frågade Eirik när han och sambon skickade bilden av ett graviditetstest till familj och nära vänner. Det tog verkligen inte lång tid innan de första reaktionerna kom. – Är det verkligen vad jag tror det är? svarade hans syster som länge hade väntat på att bli faster.

Men det var inte alla som förstod den. Ett par barnlösa vänner förstod inte alls vad motivet skulle föreställa och behövde många ledtrådar innan de löste gåtan, berättar han. 

Eiriks vänner behövde många ledtrådar innan de löste gåtan. 

Det finns det en app för!

”Alla” har en smartphone och det finns en app för det mesta – även för att annonsera graviditeten. Applikationen ”Belly Snaps” är ett program för gravida, som låter dig lägga till texter eller fina bakgrunder till dina magbilder. Den har även egna funktioner för att annonsera graviditeten eller babyns kön. Därmed är du genom ett par tryck på telefonen klart för att sprida nyheten på Facebook, Instagram eller det sociala nätverk som passar dig bäst. 

En liten diskret Facebook-status

Linn Berit Eiesar och hennes fästman Steinar Mæhlum valde också att berätta för sina vänner som att det skulle bli föräldrar via Facebook. När de väntade sitt första barn lät Linn Berit sig visas på kort medan hon ”av en slump” läste en gravid-tidning. Vännerna på Facebook förstod snabbt vad som var orsaken och kommentarer och gratulationer strömmade in. – Vi pratade om hur vi kunde delge graviditeten på ett lite annorlunda sätt, säger Linn Berit. – Reaktionerna vi fick från vänner och bekanta var positiva, och alla sa att det var ett roligt sätt att göra det på.  

LÄS OCKSÅ: Tips på förlossningspresenter

 

Även när de väntade barn nummer två valde dom att berätta det via Facebook. De la ut en julhälsning med foto av hela familjen och Linn Berit poserade med en tröja som hade texten ”Good News” på magen. Det tog lite längre tid för detta lilla besked att bli noterat, men när ljuset gick upp för vännerna blev nyheten självklart väl mottagen med många kommentarer och gratulationer. 

LÄS OCKSÅ: 15 tips till pappa på förlossningen

 

Säg det med tårta

Ett annat kreativt sätt att berätta om graviditeten på är genom tårtdekor. Torill valde att bjuda in familjen på fika, och överraskade med en hembakad tårta som fick familjen att spekulera. – Jag älskar att baka, så att det var tårta överraskade ingen. Men jag måste säga att min mamma blev ganska lång i ansiktet när min svägerska utbrast ”Tårtan föreställer en gravid mage!”. Det tog lite tid innan de förstod, men det blev självklart jätteglada.  

Att säga det med tårta har även blivit ett populärt sätt att dela nyheten om vilket kön bebisen kommer få. I USA har så kallade ”Gender reveal party” blivit en trend. Det vill säga att de blivande föräldrarna håller en fest för familj och vänner, där de avslöjar vilket kön det blir. Detta kan till exempel ske genom att föräldrarna vid ultraljudsundersökningen ber barnmorskan om att skriva könet på ett papper och stoppa det i ett kuvert. Därefter ges det till en bagare som bakar en tårta till festen. Om det är rosa fyllning i tårtan är det en flicka, blå fyllning betyder att det blir en pojke! 

LÄS OCKSÅ: Du får inte komma på kalas, för du är elak!

Överraskade både mannen och föräldrarna

Veronika Døli älskar att överraska, och när hon var gravid med barn nummer två ville hon berätta det för sin man på ett roligt sätt. – Den dagen jag fick veta att jag var gravid igen tänkte jag överrumpla min man genom att berätta nyheten när han kom hem från jobbet. På nätet kan man köpa tröjor där det står ”Jag ska bli storasyster”, men eftersom jag inte hann att köpa en gjorde vi den själva, berättar Veronica. – Tillsammans med Martine som var nästan två år, hittade jag en vit body som vi ritade texten på. Det positiva graviditetstestet, en nyföddblöja och en snuttefilt blev sedan nedstoppade i en presentpåse, som Martine gav till sin pappa när han kom hem. När han såg texten på bodyn utbrast han ”Va, skojar du?” och självklart blev han superglad.  

Även Veronicas föräldrar fick veta att de skulle bli morföräldrar igen på ett speciellt sätt. Jag hade besök av mina föräldrar och i samband med att det var farsdag. Jag hade gjort ett farsdags-kort till min pappa och på slutet skrev jag ”Ps. Lillebror/syster kommer i Juni”. Jag filmade min far medan han läste kortet högt. Det var en härlig reaktion som vi har förevigat.  

Slog in bokstavs-klossar i julklapp

Att filma medan man berättar om graviditeten har blivit väldigt populärt, och på YouTube finns massor av filmer av extatiskt glada mor- och farföräldrar. De blivande föräldrarna i denna film kom på att de skulle slå in fyra klossar med bokstäverna B-A-B-Y på och ge familjens fyra medlemmar en kloss vardera i julklapp. Familjen ombads att öppna paketen samtidigt, medan de filmade händelsen. Att detta var en glädjande nyhet för den blivande mormodern var det inget tvivel om, om vi ska döma från den fantastiska reaktionen! 

Dekorerade servetter

När Ashley med bloggen Hither & Thither skulle berätta om graviditeten för sina föräldrar valde hon att gå kreativt tillväga. 

– Mina föräldrar skulle komma på middag och jag bestämde mig för att dekorera servetterna med skriften ”mormor”, ”morfar”, ”mamma” och ”pappa”, berättar hon. – När det var dags att äta bad jag mina föräldrar att hitta sina platser vid bordet. Mamma förstod texten på en gång, men det var väldigt roligt att se hur lång tid det tog för min pappa att hitta sin plats. Han tittade på servetterna ”pappa” och ”morfar” flera gånger, innan han såg på mig och chockerat viskade ”Är du gravid?!”. 

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte säger till gravida