Hem > Gravid > Män kan också få graviditetssymptom
Män kan också få graviditetssymptom

Män kan också få graviditetssymptom

Vi kallar det gärna för att vara sympatigravid. Men fenomenet couvade, där män också får graviditetssymptom, är vanligare än du kanske tror.

Lägger din partner på sig? Eller har han humörsvängningar, känsloutbrott och värk? Troligen bör du inte avfärda omvälvningarna som sker med honom, även om det kan vara lätt att skaka på huvudet; det är ju trots allt du som bär barnet i magen.

Men tillståndet som kallas couvade är faktiskt inte helt ovanligt.

- Både pappan och mamman kan reagera på olika sätt under graviditeten, och pappans egen process är också viktig. Dessa reaktioner är både psykiska och fysiska. Kroppens reaktioner och det psykiska är mycket tätt sammanvävt, och kan inte nödvändigtvis skiljas från varandra, berättar Gro Vatne Brean, som är specialist i klinisk psykologi.

Männen kan, i takt med sin gravida partner, få klassiska graviditetssymptom som sår och svullna bröstvårtor, illamående, trötthet, huvudvärk, viktökning och humörsvängningar, berättar Gro för Mammasidan.

Hon har i sitt arbete som psykolog för föräldrar som på olika sätt kämpar under graviditeten och spädbarnstiden, mött par som har pekat på pappans reaktioner som ett symptom.

- Vissa män kan säga att de också är illamående, eller känner sig uppblåsta, men detta sägs ofta lite skämtsamt. Vissa kvinnor kan känna sig lite ifrågasatta inför sina egna symptom, då fadern också har dessa, säger hon.

Man vet att även faderns hormonnivå kan ändra sig när mamman är gravid. På samma sätt som mammans nivå av oxytocin, prolactin och kortisol ökar under graviditeten, ökar detta också hos pappan. Hos mamman sjunker östrogennivån, men hos pappan stiger det.

- I djurforskning har det också framkommit att testosteronnivån sjunker hos hannar hos de flesta undersökta arter, men faktiskt stiger hos andra. Detta gör det ju rimligt att tänka att faderns reaktioner på moderns graviditet både kan vara ett resultat av andra hormonvärden, och en emotionell reaktion på att se kvinnans ändringar och reaktioner, säger Gro, och tillägger att det inte heller är orimligt att tänka att moderns illamående kan göra att fadern känner sig illamående.

Speglar mammans känslor

- Genom spegelneuron-systemet (en typ av hjärnceller) speglar vi varandras handlingar, det vill säga att vi på mycket kort tid, utan att vi blir medvetna om det, kan "känna" en annans känslor. Man kan säga att spegelneuroner skapar ett "fysiskt band" mellan människor i social interaktion genom att alla handlingar speglas i den andras hjärna. Det gör att vi snabbt kan uppleva andras känslor, säger hon.

Psykologen menar att det är viktigt att fokusera på att både mamman och pappan förbereder sig på att bli föräldrar. Beroende på både deras egen bakgrund och deras gemensamma bakgrund kommer detta att på olika sätt skapa utmaningar för dem. Både för den enskilde och i relationen.

- Man vet att kvinnor upplever en ökad sårbarhet under graviditeten, detta för att bättre kunna ta hand om barnet både genom graviditeten och efteråt. Det samma kan också gälla för män, avslutar Gro.

Hormonella förändringar även hos män 

Barnmorskan Kristina Jacobsen tycker att ämnet är intressant.

- Fysiskt är det vi kvinnor som bär barnet i magen, men en graviditet med väntan och förberedelser är ju något som både män och kvinnor går igenom. Kanske mer nu än tidigare, eftersom män förmodligen aldrig varit så engagerade i graviditet, födsel och småbarnstiden som nu, säger hon.

Kristina har i likhet med Gro upplevt att män också ofta upplever förändringar i humör, och blir mer emotionella under graviditeten.

- Vissa upplever också viktökning, illamående och trötthet. Män engagerar sig idag mer i förhållande till graviditeten än tidigare, och graviditetssymptomen kan nog åtminstone delvis förklaras med att de också går igenom hormonförändringar. Oxytocinnivån stiger under graviditeten och kan, som hos kvinnor, nå en topp under själva förlossningen. Oxytocinet är med och gör oss till bra föräldrar. I födelseögonblicket när oxytocinet är på sin högsta nivå, både hos män och kvinnor, är vi som mest sårbara och mottagliga. Därför kan vi också älska det barn som kommer helt villkorslöst. Något som är livsviktigt för ett nyfött barn som inte kan klara sig utan omsorg, mat och kärlek. Det är med andra ord viktigt för anknytningen till den lilla skapelsen som kommer. Tidigare fick inte pappan vara med vid förlossnigen, eller så blev han hemskickad från förlossningsrummet - idag är de flesta fäder med vid födseln och får uppleva både hormonförändringar i större grad och glädjen och närheten vid den första anknytningen till barnet, säger Kristina.

Ett liv i förändring

Hon påpekar att graviditeten och att få barn är en stor förändring både i kvinnans och mannens liv och för parrelationen.

- Många män känner sig också överväldigade av det stora ansvaret som det kan vara att ta hand om ett barn. Det ekonomiska ansvaret kan vara tungt. Man har inte längre bara ansvar för sig själv, utan även för "fru och barn". Män är oftast praktiskt lagda, och för många medför graviditeten oro inför att bygga färdigt huset, renovera badrummet, göra trappan barnsäker etc. För många är det den största övergången in i den vuxna världen med ansvar och plikter. Livet är i förändring, och för många män kan det vara överväldigande - men en tid med stora möjligheter till utveckling på många plan, avslutar hon.

Blir skadad under graviditeten 

Barnmorskan Marie har inte sett så många fall av män med graviditetssymptom, men påstår sig sett en tendens till att förväntansfulla fäder skadar sig när partnern är gravid.

- Det är väl slumpmässigt, men roligt så länge det inte är allvarligt. Det kan vara ryggskott, vrickad lilltå eller andra småsaker. Då skojar jag gärna och påstår att han behöver lite mer uppmärksamhet också, säger hon till Mammasidan.

 


Översättning: Ida Otterholm