Hem > Gravid > Plötsligt hade Lena (23) blivit mamma
Plötsligt hade Lena (23) blivit mamma

Plötsligt hade Lena (23) blivit mamma

Som 23-åring bestod Lenas liv huvudsakligen av jobb, shopping och fest, men en dag la hon märke till att magen hade blivit onormalt hård. 

Tanken på att hon kunde vara gravid kom till henne, men hon slog det snabbt ifrån sig igen. 

– Jag hade ju p-spruta, så jag tänkte att det var omöjligt, berättar hon. 

Lena valde ändå att kontakta vårdcentralen. Läkaren som undersökte henne kunde snabbt konstatera att hon var gravid och att hon kunde vara så långt gången som 5 månader. 

LÄS OCKSÅ: Njut av att vara gravid - 20 bra orsaker

Födde fem dagar senare

Ett par dagar efteråt var det dags för ultraljuds-undersökning. Här såg man att hon inte hade något fostervatten och hon blev omedelbart inlagd på sjukhuset.

Därefter hände sak på sak; Hon fick först veta att hon hade allvarlig havandeskapsförgiftning, därefter kom beskedet att hon hade noll fostervatten, att moderkakan nästan var borta och att navelsträngen inte fungerade. Till slut lades hon på operationsbordet för ett akut kejsarsnitt. 

Bara fem dagar efter att hon fick veta att hon var gravid, blev Lena mamma till en liten pojke på bara 1331 gram. 

Visade sig vara äldre

Efter två veckor på sjukhuset gjordes en grundligare undersökning av sonen och man kom fram till att han borde vara cirka sju månader gammal. 

Lena hade gått upp en bukstorlek, men trodde det berodde på att hon hade ätit för mycket i juletid. Andra graviditetssymptom hade hon inte. 

– Jag var inte illamående men lite yrslig emellanåt. Jag utgick från att det berodde på att jag hade ätit för lite, berättar hon. 

LÄS OCKSÅ: Män kan få graviditetssymptom

Ovanligt fenomen

Oupptäckt graviditet är ett förhållandevis ovanligt fenomen.

En studie från 2010 visar att cirka 1 av 2455 graviditeter upptäcks under andra halvan av graviditeten, medan bara 1 av 7225 upptäcktes vid förlossningen. Det vill säga runt femton kvinnor årligen i Sverige. 

– Vi träffar dom inte så ofta i vårt dagliga arbete, men jag tror att många av oss kan ta fram en historia om okänd graviditet. Som regel gör dessa historier stort intryck så att vi minns dom väl, berättar Elham Baghestan, överläkade PhD vid kvinnokliniken, Haukeland Universitetssjukhus. 

LÄS OCKSÅ: – Jag tänkte att det var omöjligt!

Beror sällan på ignorans

När man hör om denna typ av händelser är det lätt att anta att kvinnorna har haft aning om graviditeten, men att de ignorerat symptomen. Enligt Baghestan är detta sällan orsaken. 

– I en studie från Berlin beskrev man att mindre än en procent av de okända graviditeterna var på grund av ignorans, berättar hon och tillägger att det istället kan bero på flera olika fysiska och psykiska orsaker. 

– Kvinnor med oregelbunden menstruation, kvinnor med PCOS (polycystisk ovarial syndrom), överviktiga kvinnor och äldre kvinnor kan vara utsatta för detta. Dessa kvinnor rationaliserar möjligen sina symptom. 

– Utebliven menstruation förklaras med att de har oregelbundna blödningar, eller hos äldre kvinnor kan det förklaras med att man börjat komma i övergångsåldern, säger hon. 

Flera negativa tester

Det är inte bara förstagångsföderskor som blir överraskade på det här sättet. 

Karoline (32) var hela sju månader på väg när hon upptäckte att hon var gravid med sitt tredje barn. 

– Jag hade en misstanke tidigt i graviditeten eftersom jag var yrslig och trött, men tog ett graviditetstest och det visade negativt, berättar hon. 

Under hösten och vintern kände sig Karoline fortfarande ur form och gjorde ytterligare två graviditetstester som också visade negativt resultat. Allt eftersom insåg Karoline ändå att det var helt omöjligt att hon inte var gravid. Det började nämligen bli väldigt stor aktivitet i magen! 

LÄS OCKSÅ:Twittrar från livmodern

Väntade med att berättade för sambon

Efter några veckor med panik och förnekelse fick hon komma till sjukhuset på ultraljud. Där fick hon bekräftat sin misstanke och det visade sig att beräknad förlossning bara var en och en halv månad bort. 

Det hela var så oväntat att det tog henne ett par veckor innan hon klarade av att säga det till sin sambo. – Han önskade verkligen ett barn till, så jag visste att han skulle bli väldigt glad. Det var inte jag på en gång. Jag behövde låta mig få vara lite deprimerad och jobba med att detta skulle bli bra, innan jag kunde säga det till någon, förklarar hon. 

– Det konstiga är att veckan efter att jag hade berättat det, då kom magen. Först när jag hade delat det med andra försvann mensen också, tillägger hon. 

LÄS OCKSÅ: Victoria vägde bara 950 gram

Älskar sin «överraskning»

Karoline har förundrats mycket över att graviditetstesterna inte kunde berätta för henne att hon var gravid. En teori går ut på att en del kvinnor inte skiljer ut rätt hormoner genom urinen. 

– Det kan möjligen också vara orsaken till att p-piller inte verkar ha rätt effekt på mig. Alltså min kropp reagerar annorlunda på hormoner än vad som är «normalt», berättar hon. 

– Men i efterhand är jag fortfarande bara glad över att ha fått en baby till - även om hon var en väl gömd överraskning! 

LÄS OCKSÅ: Malin födde en giga-baby