Annons:
Hem > Gravid > Slemproppen – vad är det?
Slemproppen – vad är det?

Slemproppen – vad är det?

Innan du blir gravid har du antagligen aldrig hört talas om slemproppen eller att det över huvud taget är något som ska finnas i din kropp. Slemproppen är nämligen något som uppkommer under graviditeten och som verkar skyddande för fostret.

LÄS ÄVEN: Fakta om slemproppen

Livmodern är formad som en tapp nertill, vilken leder ner till slidan. När det börjar bli dags för bebisen att komma ut, mjuknar tappen. Detta kan leda till flytningar som är sega och slemliknande, vilket även kan kallas för slempropp. Men vad har detta ”slem” för funktion?

Runt livmodertappen finns ett skyddande lager. Detta slem finns där jämt, men blir extra tjockt under graviditeten för att skydda fostret mot eventuella infektioner som kan spridas upp från slidan. Alla märker inte att slemproppen kommer ut, då det kan ske både under förlossningen och i olika omgångar i precis innan förlossningen. Slemmet kan vara lite rosafärgat och även innehålla blod, vilket är fullt normalt. Efter att slemproppen har gått brukar förlossningen starta inom en veckas tid.

 

Källa: 1177.se

Annons