Gravid

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Svampinfektion i underlivet är väldigt vanligt och de allra flesta personer med vagina kommer att få det någon gång i livet.

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Som regel beskylls infektionen på en uppblomstring av jästsvampen Candida albicans, som finns naturligt i underlivet. Om du har denna svampinfektion kommer du märka att det svider, kliar och dina flytningar kommer bli mer vitaktiga och klumpiga.

Gravida är mer utsatta

En svampinfektion uppstår gärna när den normala bakteriefloran i underlivet blir förvirrad eller om kroppens immunförsvar är försämrat. Detta kan ge jästsvampen bättre förutsättningar för att växa och gör att den trivs bättre så att det blir onormalt mycket av den.

Enligt Åse Storfjell-Olven, farmaceut, kan underlivssvamp förekomma oftare hos gravida än hos icke-gravida.

– Underlivssvamp är vanligt hos gravida på grund av deras ökade nivåer av östrogen, som kan leda till förändringar i slidan som gör det vanligare för uppväxt av svamp, förklarar hon.

LÄS ÄVEN: Gravid – så farligt är svamp i underlivet

Kan påverka fruktbarheten

– En sund underlivshälsa är viktig. Slidkatarr, svampinfektioner eller andra infektioner som klamydia kan göra det svårare att bli gravid samt påverka risken för missfall, berättar gynekolog Micheal Nicolaidis.

– Man kan ha sådana infektioner utan att vara medveten om det, eftersom symptomen kan vara lite otydliga. Det är därför viktigt att få kontrollerat och eventuellt behandlat infektioner i underlivet.

Så behandlas det

Svampinfektion i slidan hos gravida behandlas antingen med lokalbehandling eller systemisk behandling, som är tabletter. Det sistnämnda fås på recept och förskrivs av läkare. På apoteket har de även läkemedel som är receptfria och som används mot svampinfektion i slidan, med det är inte alla som kan användas av gravida.

– Det är inte alla behandlingsmetoder som kan användas av gravida. Ett exempel på behandling som tryggt kan användas av gravida är Canesten vaginaltabletter och kräm, men gravida ska inte använda applikatorn, de ska föra in vaginaltabletter med fingret.

– Om du är gravid och misstänker att du har fått en svampinfektion skulle jag ändå rekommendera att du besöker ett apotek eller läkare för att få goda råd och vägledning innan du påbörjar en behandling, säger hon.

LÄS ÄVEN: GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

Tillbakavändande problem

Svampinfektion är lätt att behandla, men för en del är problemet att infektionen kommer tillbaks med jämna mellanrum.

– För att förhindra detta är mitt råd att undvika att använda väldigt trånga kläder och undvika överdriven tvätt av underlivet.

Som Storfjell-Olven berättar kan överdriven rengöring av underlivet leda till svampinfektion. Använder du mycket tvål och intimtvål i underlivet kan du nämligen förvirra bakteriefloran. Skölj därför hellre med vatten när du tvättar dig. Och kom ihåg att du inte ska skölja upp i slidan, utan de yttre delarna av underlivet. Slidan är självrensande och behöver därför inte tvättas.

Andra orsaker som ökar risken för svamp i underlivet:

– Antibiotikabehandling

– Nedsatt immunförsvar

– Graviditet och amning

– Övervikt

– Diabetes

– Trånga byxor

– Svett eller fuktighet i skrevet, som t.ex. vid träning eller bad

– Mycket tvätt av underlivet

– Hormonella preventionsmedel

–Samlag kan irritera slidan och ge förutsättningar för att svamp förökar sig

LÄS ÄVEN: Svamp i underlivet vid graviditet