Annons:
Hem > Gravid > Trillingar på väg!
Trillingar på väg!

Trillingar på väg!

"Det är inte bara en här!" "Tvillingar!" utbröt vi båda. Läkaren som gjorde ultraljuds-undersökningen log då om möjligt ännu lurigare. Hon pekade på ultraljudsskärmen och sa: "Här ser ni nr. 1, här är nr. 2 och här är banne mig en nr. 3 också!"

Låt oss ta det från början. Förskoleläraren Linn, 27 år, hennes sambo och medicinstuderande Per Olav och deras dotter Luna, fyra år, var för ca 26 veckor sedan en ganska typisk kärnfamilj. Så började de planeringen av familjeförökelse och då graviditeten var ett faktum skulle allt vara fixat så att den här familjen skulle bli en helt vanlig tvåbarnsfamilj. Så gick det emellertid inte…

Chockbeskedet
Fram till vecka 11 levde Linn och Per Olav i tron om att det var ett litet mirakel inne i magen. Men något kändes konstigt, och Linn fick tid för en tidig ultraljudsundersökning i vecka 11. Efter några nervösa minuter i undersökningsstolen såg dem läkaren le. Paret pustade lättade ut och förstod att här var det goda nyheter. Men så kom chockbeskedet: "Ni ska få trillingar!"

- Läkaren visade på ultraljudsskärmen medan hon förklarade; Här ser ni nr. 1, här är nr. 2 och här är banne mig nr. 3 också! Jag tänkte att nu får du sluta! I huvudet hörde jag "och här är nr. 4, nr.5 osv." Och så kom tårarna. Det kändes som en "ut-ur-kroppen-upplevelse", berättar Linn.

- Jag skrek, skattade och grät omvartannat, säger hon.

En läkare från avdelningen för fosterdiagnostik blev tillkallad och bekräftade att det var tre bankande hjärtan. Läkaren antog att två bebisar delade en moderkaka (enäggs) och den tredje hade sin egen.

Riskgraviditet
Efter ultraljuden fick paret ett väldigt informativt samtal med läkaren. Linn och Per Olav fick klart för sig att det fanns en risk med att bära fler en ett barn samtidigt.

- Även om risken för att något skulle hända är ganska liten, gick det inte att undgå att jag var rädd under tiden som följde. Hela samtalet med läkaren kändes overkligt, jag kunde inte fokusera, det kändes som om jag var i en dröm – tusen tankar snurrade runt. Allt från praktiska saker som hus och bil till hur ska jag klara att föda fram tre barn samtidigt. Hur kommer livet och vardagen som fyrabarnsmamma att bli? Hur kommer mitt liv att bli?, berättar Linn att hon tänkte.

Det tog några veckor för chockbeskedet att landa. De första veckorna kände Linn sig ganska ostabil. Skratt och gråt gick om varandra. Det var ändå tidigt i graviditeten och mycket kunde hända. Paret var glada, spända, rädda, nervösa och tankfulla.

Unik familj
Familj och vänner tog också nyheten med både chock, skratt och gråt. Många trodde först inte på nyheten, och det blev ett stort samtalsämne under tiden som följde. Då nyheten var officiell kände dem att många pratade om- och tittade efter dem på gatan.

- Det har varit enormt mycket uppmärksamhet runt graviditeten, så vi har verkligen förstått hur speciellt, sällsynt och unikt det här är, säger Linn.

Ganska många trillinggraviditeter är ett resultat av hormon- eller provrörsbefruktning, men dessa tre bebisar blev till den naturliga vägen, försäkrar Linn.

Från första ultraljudsundersökningen i vecka 11 har Linn blivit uppföljd på sjukhus med ultraljud och kontroll och mätning av livmoderhalsen hos barnmorskan. Hon säger att det känns tryggt och bra att tillhöra ett sjukhus med sådan professionell personal, ifall det skulle uppstå några problem under graviditeten. Linn är nu i 26:e veckan och beräknat förlossnings datum är 27 oktober, men det är bestämt att trillingarna ska förlösas med kejsarsnitt senast i vecka 35. 

Moderata krämpor

Linn har under hela graviditeten fram till idag känt sig i fin form, med vanliga besvär som trötthet, utmattning, humörsvängningar och andra mindre problem som ”man får räkna med”, som hon själv uttrycker det. Hon hade även smärtor i bäckenet men dem har blivit mycket bättre med hjälp av besök hos sjukgymnast två gånger i veckan med påföljande övningar hemma. Hon blev sjukskriven i vecka 15 eftersom hon har ett tungt fysiskt arbete och går under kategorin riskgraviditet. Det har lett till att hon har kunnat styra sin vardag och lyssnat till kroppen. Hon är säker på att det har varit förebyggande och grunden till att hon är i sådan bra form.

- Dessa faktorer har helt klart varit nödvändiga för att kunna ha överskott till Luna och vardagen i övrigt, förklarar hon.

Linn har slukat all information på nätet om trillinggraviditeter, men enligt henne finns det relativt lite information att hitta. Hon har också varit aktiv på trillinglänkar via tvillingforum för att få tips, råd och läsa om andras erfarenheter med tre små både i magen och utanför. Hon berättar att hon har haft sådan tur att hon fått kontakt med en annan trillingmamma som har varit behjälplig med att dela med sig av sina erfarenheter av graviditeten, förlossningen och tiden därefter. Det har hjälpt henne mycket, säger hon.  

Vad är skillnaden på att vara gravid med ett barn jämfört med 3?
Eftersom Linn redan har fött en dotter, frågade vi henne om skillnaden på att vara gravid med ett barn kontra tre. Hon berättar att de största skillnaderna för henne har varit den snabba växten på magen runt vecka 20 och framåt, att hon är mer sliten, behöver mer vila, begränsningar för fysisk aktivitet kom tidigare och bekymren över att något kommer att gå fel har varit mer påtagligt den här gången. 

- Kommer jag klara att gå ända till vecka 35? Vad om dem kommer för tidigt? Hur ska jag klara vardagen med tre små och en fyraåring?" är några av de saker Linn har funderat mycket över.

Hon och Per Olav har också en del praktiska utmaningar att ta itu med, som behovet av att skaffa en ny, större bil, ordna extra sovrum, göra klart huset i övrigt, köpa tredubbelt av all barnutrustning, trillingvagn och tackla all den uppmärksamhet det har fört med sig.

De blivande trillingföräldrarna har insett att dem kommer att behöva hjälp den första tiden för att få vardagen att gå ihop. De har sökt hjälp från kommunen, och blivit beviljade så dem kommer att få några timmar hjälp varje vecka. Förövrigt känner dem sig lyckligt lottade som har familj och vänner som alla vill bidra på sina egna sätt.

Glädje och förväntning
Trots bekymmer och praktiska göromål gläder sig föräldraparet till vad som väntar dem.

- Vi känner oss unika och lyckosamma som ska få uppleva att ha så många barn. Vi förstår att det kommer att bli tufft med fyra barn, men vi får bita ihop när det stormar som värst, se på det med ett bredare perspektiv, låta det som är viktigast vara i fokus, lägga det sociala livet på hyllan ett tag, tillåta oss själva att vara lite ”speciella” och hoppas på förståelse av dem runtomkring oss, säger Linn.

De blivande trillingföräldrarna väljer att fokusera på det positiva, låta glädjen överskugga "problemen", ta det som en utmaning och förbereda sig på bästa möjliga sätt.

- Tänk vilken stor glädje dem tre kommer att ha av varandra när dem växer upp! Och tänk hur mycket kärlek vi kommer att ge och få, säger Linn.

Storasyster ordnar
Luna ser fram emot att bli storasyster, det har stått på hennes önskelista under en längre tid. Hon är också väldigt stolt över att få tre småsyskon på en gång. På grund av all uppmärksamhet har även Luna fått känna av att detta är något extra speciellt. Familjen har fått veta att det är två pojkar och en flicka i magen - till storasysters glädje. En lillasyster var det som stod allra högst på önskelistan. Hon har redan separerat bebisarna, och proklamerat att hon ska ta sig an flickan medan mamma och pappa får varsin pojke. Så enkelt är det med den saken! 

- När vi berättade att det låg tre bebisar i magen tog Luna det med ro, tänkte lite och sa: ’Det var nog bra att det inte var sju då mamma! En kan ligga inne i mitt rum, en kan ligga inne hos er och en kan ligga i källaren’. Härligt med problemlösande, godtrogna och naiva fyraåringar!

Luna hjälper enligt föräldrarna gärna till med förberedelserna och har lösningar på det mesta. Även om det kommer att bli mycket mys och glädje försöker Linn och Per Olav att förbereda henne på att vardagen med tre bebisar kan bli hektisk och krävande.

- Det är väl ingen av oss som kan förbereda oss 100 %  på livet med trillingar i huset, men vi pratar mycket om det, ordnar på bästa möjliga sätt, tänker praktiskt, är positiva och ser verkligen framemot att bli en familj på sex personer, säger den blivande fyrabarnsmamman stolt.

Annons