Gravid

Trimester - betydelse och innebörd

En graviditet pågår vanligtvis i 40 veckor och består av tre olika faser, de så kallade trimestrarna. Vilka veckor består de av och hur länge pågår varje fas? Vi reder ut dessa frågetecken.

Trimester - betydelse och innebörd

Graviditetsveckorna består av tre delar och detta kallas för trimestrarna. Där den första fasen, trimester 1 pågår till och med vecka 12. Trimester 2 pågår mellan vecka 13 - 27 och den sista fasen trimester 3 börjar från och med vecka 28 och pågår tills dess att barnet är fött.

Första trimestern – vecka 1-12

Det är under den första trimestern som befruktningen sker och embryot genomgår den grundläggande utveckling till ett foster. Det är en kritisk period där grunden för alla inre organ läggs och därför är även risken för missfall som störst under den första trimestern. Din kropp genomgår stora hormonella förändringar och du börjar känna av symtom på graviditet. Du kan känna dig känsligare än vanligt, ha lättare till tårar och du kan också börja må illa med anledning av den ökade mängen gravidhormon i kroppen.

Du träffar din barnmorska för första gången i den första trimestern och har inskrivningssamtal.

En liten blödningen behöver inte betyda missfall, även om det kan göra det. Hormonerna i kroppen gör att du får skörare slemnhinnor och lättare blöder exempelvis i samband med omslutande samlag. Prata med din barnmorska om du känner dig orolig. Många väntar till första trimestern är förbi med att berätta för sin omgivning om graviditeten, eftersom risken för missfall är störst innan vecka 12. Du avgör själv vad som känns bäst för dig, en del vill vänta medan andra tycker det är skönt att ha fler att dela både glädje och oro med.

LÄS ÄVEN: Jag är så orolig för missfall – hela tiden

Andra trimestern – vecka 13-27

Andra trimestern börjar med att fostret genomgår en tillväxtfas och växer mycket på längden. Kroppen blir mer proportionerlig och fostret börjar se ut som en liten människa. Fostret börjar också samla på sig mer underhudsfett och från vecka 22 räknas hen inte längre som ett foster utan som en bebis.

Under andra trimestern börjar du som gravid känna fosterrörelser. När är individuellt, men i regel känner du tidigare om du är omföderska. Från vecka 25 ska du dagligen känna fosterrörelser fram till förlossningen. Lär känna ditt barns mönster och aktivitet genom att snabbare kunna upptäcka om något avviker från det normala. Om du är orolig för din bebis rörelser, prata med din barnmorska på mödravården.

Runt vecka 19 är du halvvägs i graviditeten och det är dags för det såkallade rutinultraljudet. För många är det här första gången man ens får se sin bebis och höra hjärtat slå, först då blir det på riktigt att familjen väntar utökning.

Du som gravid mår oftast som bäst under den andra trimestern, illamåendet har gått över och du känner dig piggare. Magen växer och du börjar känna fosterröresler, det är en mysigt tid och du börjar knyta an till din framtida bebis i magen.

LÄS ÄVEN: Foglossning – bäckensmärta vid graviditet

Tredje trimestern – från vecka 28 till barnet föds

Bebisar som har passerat vecka 28 förbereder sig för ett liv utanför livmodern och skulle nu ha goda chanser att överleva en för tidig förlossning. Den sista trimester går för bebisens del ut på att mogna, växa och gå upp i vikt. Allt är på plats men behöver lite mer tid att finslipas.

Du som gravid kan börja känna dig tröttare igen, det kan exempelvis bero på järnbrist. Du kan också behöva gå på toaletten oftare igen i takt med att livmodern växer sig större och bebisen trycker på urinblåsan. Magen blir större och tyngre och mot slutet av graviditeten kan det bli svårare att sova. Men håll ut, snart är din efterlängtade bebis här.

TIPS! Få föräldraguiden gravid helt gratis

LÄS ÄVEN: Gravid vecka för vecka

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska