Gravid

Vad är en moderkaka och hur fungerar den? Läs här!

Vad är moderkakan? Hur fungerar den? Finns det några risker relaterade till moderkakan? Frågor kring moderkakan är många och här har vi listat några svar!

Moderkaka

Vad är en moderkaka?

Moderkakan är ett tillfälligt organ som ger din bebis näring under nio månader. Moderkakan börjar sin utveckling bara några dagar efter befruktningen. Placentan, som är ett annat namn för moderkakan har som syfte under en graviditet att ta emot näring och syre via moderns blod för att sedan överföra det till fostret.

Hur fungerar moderkakan?

Moderkakan fungerar som fostrets lunga, tarm, lever och njurar tills dess att fostrets kropp klarar sig på egen hand. Den består av två olika delar, ena delen är genetiskt och biologiskt en del av fostret, andra delen är en del av modern. Moderkakan är som nämnt ett tillfälligt organ och efter nio månader passerat och det är dags för förlossning, kommer den att följa med barnet ut i det så kallade efterbördsskedet.

Vill du läsa mer om moderkakan? Klicka här.

Även om det är ovanligt, kan det ibland uppstå komplikationer i moderkakan. Nedan följer ett par exempel på vad som kan inträffa.

Placenta previa

(föreliggande moderkaka) - Om moderkakan skulle orsaka blödningar under sista delen av graviditeten. Förlossning måste då ske genom kejsarsnitt.

Abruptio placentae

(lossning av moderkakan) - Innebär att en del av moderkakan lossnar. Är det en liten del kan fostret fortfarande få syre fram till förlossning. Om du blöder under sista halvan av graviditeten så ska du genast kontakta förlossningsavdelningen.

Placentainsufficiens

(försämrad moderkaksfunktion) - Precis som det låter så fungerar inte moderkaksfunktionen precis som den ska. Det kan vara tecken som att fostret inte växer som det ska.

LÄS ÄVEN: Slemproppen - här är allt du behöver veta