Hem > Gravid > Vad kan jag göra för att sätta igång förlossningen? Barnmorskan svarar
Vad kan jag göra för att sätta igång förlossningen? Barnmorskan svarar

Vad kan jag göra för att sätta igång förlossningen? Barnmorskan svarar

Vissa anser att sex gör susen. Andra tror på akupunktur. Men vad kan man egentligen göra själv för att sätta igång förlossningen?

Förlossningen börjar när din kropp är klar och fostret är redo att komma ut. Det är hormonerna i din kropp som gör att förlossningen sätts igång. Många upplever ändå att de går flera dagar över tiden. Det är både slitsamt och tungt att gå med den stora magen längre än man trodde var nödvändigt. Många önskar tips på hur de kan hjälpa kroppen lite på vägen – här får du svar på vad du kan och inte ska göra för att försöka sätta igång förlossningen.

Ta inte laxeringsmedel

Barnmorskan Mille från Familieklinikken i Norge känner till många av kärringråden som finns för blivande mödrar. Hon vill emellertid avråda från flera av dem.

- Jag tror inte man ska ta medel som är avföringslaxerade. Det är tillräckligt med aktivitet där nere när man ska föda, berättar hon för Mammasidan.

Barnmorskan Kristina från Hjemmefødsel.no instämmer. 

- Ricinolja och/eller stark mat och dryck som du vanligtvis inte äter och dricker bör du undvika. Du riskerar i värsta fall en reaktion med magsmärtor och timmar på toaletten - varken detta eller uthållighetsarbete/tungt arbete är en bra uppladdning inför förlossningen. Det är större chans för att förlossningen börjar och att man har mer energi till förlossningen om man är utvilad och välnärd, säger hon.

Barnmorskan Mille tror också att man bör avstå från att hoppa hopprep och gå och och ner för trappor, då det fort kan bli tröttsamt. Att köra över fartgupp eller äta kryddad och fet mat rekommenderar hon inte heller.

Hallon-te värt att prova

Hallon-te kan de som är gravida emellertid gärna prova om man vill få en bra förlossning.

- Hallon-te kan stärka livmodern och ge bättre värkar, men det är ett kärringråd, och inte vetenskapligt bevisat, säger Mille.

Barnmorskan Kristina tror att de flesta kärringråd är ofarliga och utan biverkningar, och att det därför inte innebär risker att prova dem. Samtidigt har de flesta inte någon bevisad effekt.

När Mammasidan listar ett antal kärringråd för henne - allt från att dricka starkt kaffe och äta surgröt, kanel och ananas eller att gå i trappor - är responsen tydlig:

- Det finns inga medicinska kontraindikationer på de exempel du nämner, men det är inte heller forskningsbaserat effektivt - det vill säga att inget av dessa kärringråd har bevisad verkan, men det innebär ingen risk att pröva. Jag rekommenderar inget av dessa kärringråd, säger hon och fortsätter:

- Jag skulle hellre rekommendera vila och sömn, måttlig aktivitet och bra, näringsrik mat. Det är kroppen som bestämmer när förlossningen sätter igång, och en utvilad och välnärd kropp står bättre rustad inför en förlossning. Det allra bästa är om förlossningen får börja av sig själv när kroppen är redo, säger barnmorskan.

LÄS OCKSÅ: Detta borde någon ha berättat för mig innan förlossningen

Barnmorskan: Sex och akupunktur fungerar för att sätta igång förlossningen

Barnmorskan Mille tror att det bara finns två saker som faktiskt kan bidra till att sätta igång förlossningen.

- Det enda som kan hjälpa säkert är klassisk, kinesisk akupunktur och samlag. Men vid samlag så bör man vara riktigt mogen för att det ska fungera, säger hon.

Ämnet prostaglandin finns i sädesvätskan. Det är samma ämne som används syntetiskt för att sätta igång en förlossning. Livmodershalsen mognar av ämnet, och ett samlag och/eller orgasm kan möjligen ge sammandragningar som kan utlösa värkar.

Enligt barnmorskan Kristina reducerar förlossningsförberedande akupunktur de sista 3-4 veckorna av graviditeten antalet kvinnor som måste induceras (sättas igång) på grund av övertid.

Också stimulering av bröstvårtorna provocerar livmoderssammandragningar (värkar) och kan i vissa fall, om livmodershalsen är mogen och redo för förlossning, ge regelbundna sammandragningar som leder till värkar och förlossning, berättar barnmorskan Kristina.

Beröring av brösten när förlossningen närmar sig, leder till att hormonet oxytocin produceras. Detta hormon stimulerar livmodern till att dra ihop sig. Syntetiskt oxytocin används mycket på förlossningsavdelningar för att sätta igång förlossningen.

- Hormonet oxytocin och adrenalin påverkar sammandragningarna av livmodern i stor grad. Oxytocin produceras när vi har det bra, och är utvilade, känner oss trygga och skyddade. Smekningar, massage, kroppskontakt, bröststimulering, kyssar och sex ökar produktionen av oxytocin. Adrenalin reducerar sammandragningarna i livmodern - adrenalin ökar när vi är trötta, stressade, ängsliga/oroliga och inte har det bra. Med andra ord är alla råd som påverkar till att öka oxytocinproduktionen bra för att "sätta igång födseln", säger hon. 

Önskar du försöka beröring av brösten som metod, stimulerar du bröstvårtorna tills du känner att bröststimuleringen gör livmodern hård. Avbryt sedan stimuleringen i minst fem minuter, innan du eventuellt upprepar. Överdriv inte, en allt för långvarig sammandragning av livmodern kan i mycket sällsynta fall leda till hämning av fostrets blodflöde..

Vad säger forskningen?

Akupunktur nämns som värt att försöka av båda barnmorskorna vi har pratat med.

Marit Heiberg, ordförande i den norska barnmorskeföreningen, berättar för Mammasidan att föreningen inte har någon officiell syn på akupunktur, men att de är positiva till metoder som bidrar till normala förlossningar och positiva förlossningsupplevelser.

- I linje med WHO's 10 principer är demedikalisering av förlossningar viktigt. Det innebär att alla åtgärder som kan reducera onödiga ingrepp anses som positiva, säger hon.

Enligt Heiberg blir akupunktur en allt vanligare förlossningshjälp.

- Det används dock oftast i samband med förlossningen, som smärtlindring. Här har vi en norsk studie från 2002 (1) som visar att akupunktur reducerar smärtupplevelsen under förlossningen. Dessutom visade studien att kvinnor som fick akupunktur som smärtlindring under förlossningen födde snabbare än de som inte fick det. 

När det gäller akupunktur före födseln har det dock inte gjorts tillräckligt med forskning, säger Heiberg.

- Det visar en metaanalys som forskare i Cochrane-sammarbetet har publicerat (2). Det finns helt enkelt otillräcklig dokumentation på effekten av akupunktur med hänsyn till igångsättning av förlossningen. 

Det betyder ändå inte att gravida inte kan ha nytta av akupunktur, men att det inte är tillräckligt dokumenterat, säger ordföranden.

- Många kvinnor är trötta på slutet av graviditeten och oroliga för att de ska gå långt över beräknad tid innan förlossningen börjar. Min egen erfarenhet är att akupunktur kan fungera positivt på gravida som närmar sig förlossningen. Det kan hjälpa dem till att slappna av mer och samla krafter innan förlossningen börjar. Så jag tycker inte att lösningen är att sluta att använda akupunktur i slutet av graviditeten, utan att istället göra fler och bättre studier så att man får möjlighet till att ordentligt värdera kunskapsunderlaget, avslutar Heiberg.

Summering:

Ökar produktionen av hormoner som används för att sätta igång förlossningen:

 • Sex
 • Stimulering av bröstvårtorna

 Kanske värt att försöka, men inte tillräckligt dokumenterat:

 • Akupunktur

 Kärringråd- inte dokumenterat:

 • Te av hallonblad
 • Äta kanel
 • Äta ananas
 • Dricka Bitter Lemon

Dessa är det bäst att låta bli:

 • Trötta inte ut dig genom att gå i trappor, hoppa hopprep eller göra uthållighetsarbete eller hårt, fysiskt arbete.
 • Köra över fartgupp
 • Lavemang/laxerande oljor
 • Äta och dricka speciella saker du vanligtvis inte äter, speciellt fet och stark mat.

Fotnoter:

1 Else Skilnand et al: Acupuncture in the management of pain in labor, Acta Obstet Gynecol Scand. 2002 Oct;81(10):943-8.

http://nifab.no/effekt/forskning_paa_akupunktur/igangsetting_av_foedsel  

Översättning: Ida Otterholm
Foto: Foxy Burrow / Shutterstock