Annons:
Hem > Gravid > Vad är nidblödning?
Vad är nidblödning?

Vad är nidblödning?

En blödning under graviditeten kan för många kännas obehagligt och gör att man blir orolig. Men det behöver inte alls betyda att något är fel, utan tvärtom kan det vara fullt normalt.

Nidblödning är exempel på en sådan blödning. Denna kommer när ägget fäster i livmoderslemhinnan, vilket är redan i graviditetsvecka två eller tre – det kan till och med vara så att du inte vet att du är gravid i det här läget. Därför är det vanligt att man blir förvirrad kring denna typ av blödning, då den även brukar komma vid samma tid som mensen. Det bästa är att vänta lite till och se om den håller i sig, eller går över snabbt. Ta då ett graviditetstest för att se om du är gravid, eller om det var mensen som kom.

LÄS ÄVEN: Nidblödning eller mens?

Här kommer lite andra råd kring blödning under graviditeten, baserat på 1177’s råd: 

Få blödningar eller flytningar före vecka 12:

Inget att bry sig om, du behöver inte ta kontakt med vården. 

Mensaktig blödning före vecka 12:

Avvakta även här med att söka vård om blödningen liknar vanlig mens och sedan avtar. En sådan typ av blödning kan innebära ett missfall, men då är det tyvärr för sen vården att avvärja det. Om du är osäker på om du fått missfall eller inte, kontakta din barnmorska.

Liten blödning i andra trimestern:

Ta kontakt med din barnmorska eller gynekolog, men du behöver inte åka in akut.

Flertalet små blödningar i andra trimestern:

Ta kontakt med din barnmorska eller gynekolog, men du behöver inte åka in akut.

Liten blödning efter flertalet missfall:

Har du haft minst tre missfall tidigare innan denna graviditet bör du kontakta din barnmorska eller gynekolog om du får en blödning i andra halvan av graviditeten. Du behöver dock inte åka in akut.

Blödning efter vecka 22:

Kontakta förlossningsavdelningen direkt, oavsett blödningens omfattning.

Vid blödning och känner extrem trötthet och matthet:

Om du har haft en blödning som har påverkat din allmänna hälsa, och du mår dåligt bör du söka vård direkt. Symptomen kan vara extrem trötthet och matthet, oavsett hur stor blödningen är eller om du tidigt eller långt gången i graviditeten. Sök antingen vård på en akutmottagning om du är i första halvan av graviditeten, och på en förlossningsavdelning om du är i tredje trimestern. 

Vid magsmärtor:

Får du ont i sidan eller längre ner i magen, är det rekommenderat att söka vård oavsett hur stor blödningen är eller om du är tidigt eller långt gången i graviditeten. Sök antingen vård på en akutmottagning om du är i första halvan av graviditeten, och på en förlossningsavdelning om du är i tredje

trimestern.

Vid en kraftigare blödning:

Sök vård direkt oavsett hur långt eller kort gången du är. Ta omgående kontakt med en förlossningsavdelning, en gynekologisk akutmottagning eller vanlig akutmottagning.

 

Källa: 1177.se

Annons