Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 1 och 2
Gravid vecka 1 och 2

Gravid vecka 1 och 2

De första två veckorna av graviditeten är du inte gravid, du har mens och sedan ägglossning. En graviditet räknas från senaste mensen första dag, det är för att det kan vara svårt att veta när bekfruktningen skedde. Räknar man från mensen är en graviditet ungefär 40 veckor, eller 280 dagar lång. 

 

Kroppen gör sig redo för en graviditet

Under den första veckan har du mens och den andra veckan gör sig kroppen redo för ägglossning. En menscykel är vanligtvis 28 dagar, med viss variation. En del har längre cykler och andra har kortare, det är individuellt. Dag 1 börjar mensen, den varar allt från 3-7 dagar men även det är såklart individuellt.

Runt dag 14 är det dags för ägglossning. Dagarna före och efter ägglossningen är de dagar du är som mest fertil och har störst chans att bli gravid. 

 

Spermierna kan överleva i fem dygn

Man har få dagar på sig under en månad där man faktiskt kan bli gravid. Spermier tar sig via slidan och livmodern till äggledaren för att hitta ett ägg att befrukta. De kan överleva där i upp till fem dygn i väntan på ett ägg. När ägget släpper från äggstocken börjar det sin resa via äggledaren till livmodern.

Ägget behöver bli befruktat inom ett dygn efter ägglossningen, annars är det för sent. Befruktningen sker oftast i äggledaren runt dag 14 i cykeln. Med andra ord blir du gravid antingen i slutet av vecka 2 eller precis i början av vecka 3.

 

Spermier befruktar ett ägg

En animerad bild av spermier som tävlar om att befrukta ett ägg. Foto: Yurchanka Siarhei/Shutterstock

 

Sluta dricka alkohol om du planerar en graviditet

Om du planerar att bli gravid kan det vara bra att sluta röka och snusa, och sluta dricka alkohol. Alkohol i stor och liten mängd riskerar att skada embryot i den tidiga celldelningen och risken för missfall ökar. Det är därför bra att avstå alkohol även när man planerar att bli gravid eftersom man inte vet om graviditeten förrän efter ett par veckor.

Om du har druckit alkohol och sedan får veta att du är gravid är det viktigaste att sluta på en gång. Alkohol kan vara skadligt för barnet under hela graviditeten. Det är också bra att börja med folsyra innan en graviditet, eller när du nyss fått reda på att du är gravid.

Folsyra är en vitamin som är bra för celldelning och blodbildning. Om du äter folsyra innan du blir gravid och i tidig graviditet minskar det risken för att barnet ska få missbildningar på ryggmärgen.

 

Aktuellt för dig nu:

 

vidare till nästa vecka

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: dekazigzag/Shutterstock