Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 1 och 2 – det här händer i kroppen
Gravid vecka 1 och 2 – det här händer i kroppen

Gravid vecka 1 och 2 – det här händer i kroppen

Väntar en bebis i magen? Så här går det till i kroppen! 

Din graviditet räknas från senaste menstruations första dag, det vill säga två veckor innan du faktiskt har blivit gravid. I graviditetsvecka 1-2 är du därför egentligen inte gravid. Embryot är egentligen två veckor yngre än antalet graviditetsveckor vi räknar. Denna räkning av graviditetsveckor kommer också din barnmorska och läkare att använda. 

Kvinnor har normalt ägglossning varje månad ca 14 dagar efter menstruationen startat. Sädescellerna har bara chans att fullgöra sin uppgift under loppet av några dagar varje månad. Befruktningen äger rum i äggledaren, antingen det är ägget eller sädescellen som kommer först. Sädesceller kan leva här i flera dygn. Äggcellen däremot lever kortare tid.

Läs mer: Ägglossningstest – när och hur? Så här funkar det

Äggets inre skyddas av ett kraftigt skal som är svårt att tränga igenom som inte består av celler, utan av en seg hinna. Jämfört med den stora äggcellen är sädescellen mycket liten, men det genetiska budskapet ligger lagrat i huvudet. Flera sädesceller kommer in i mellanrummet mellan det yttre och inre äggskalet, och under loppet av några minuter har vinnaren utsetts. Befruktningen har ägt rum! Efter några dygn börjar vandringen ner mot livmodern och samtidigt delar cellen sig för första gången.

Du som planerar att bli gravid eller är gravid bör ta tillskott av folsyra! Osäker på om du är gravid? Här är 15 tidiga tecken på graviditet

Aktuellt för dig nu: