Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 10
Gravid vecka 10

Gravid vecka 10

Embryostadiet är officiellt förbi, nu räknas din framtida bebis som ett foster och är ungefär 4 centimeter stort. 

I slutet av den här veckan är alla viktiga organ på plats och hjärtat är nästan färdigutvecklat. Hjärnan utvecklas i en ofattbar hastighet och 250 000 nervceller bildas varje minut!

Fostrets längd den här veckan: 31-42 millimeter från huvud till säte.

 

Fostret – vecka 10

Det växande livet räknas från den här veckan som ett foster. Ansiktsdragen utvecklas mer och mer och svansen är nu helt försvunnen. Detta gör att fostret faktiskt börjar se ut som en pytteliten människa. 

De flesta av kroppens organ är plats och ska nu växa och börja fungera. Nervcellerna växer i en otrolig fart och hjärnan utvecklas hela tiden. Huvudet utgör ungefär hälften av fostrets storlek, när barnet föds står huvudet för ungefär en fjärdedel av kroppens storlek. 

Ögonen har flyttats från sidorna på huvudet fram till ansiktet och sitter nu nästan på rätt plats. Man kan se en liten näsa och små öron. Tårna och fingrarna sitter inte längre ihop med simhud och fostret kan nu röra på sig mycket. Det är dock för tidigt för dig att känna några rörelser ännu. 

 

Gravid vecka 10 foster

En animerad bild av ett foster i vecka 10. Fostret börjar nu se ut mer som en pytteliten människa. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 10

Du som gravid kan börja känna av en del halsbränna, det beror på att det sura maginnehållet kommer upp i halsen. Det är ofarligt men kan vara jobbigt. Du kan lindra själv genom att undvika stark och fet mat, inte äta stora måltider sent på kvällen och dra ner på kaffet. Det finns även receptfria läkemedel mot halsbränna på apoteket, prata med din barnmorska vad som kan passa dig. 

Det är också vanligt med ökade flytningar tidigt i graviditeten, för vissa håller det i sig fram till förlossningen. Det är helt normalt så länge flytningarna inte är missfärgade och luktar illa, eller det kliar intensivt. Då kan det bero på en svampinfektion, det är ofarligt men jobbigt med återkommande svampinfektioner. Prata med din barnmorska om vilken behandling som är mest lämplig för dig. 

Om du ska göra KUB-testet är det dags för blodprover den här veckan. Ultraljud görs någon gång mellan vecka 11-13. KUB står för kombinerat ultraljud och blodprov och är en metod för fosterdiagnostik. 

 

Aktuell för dig nu:

Svamp i underlivet vid graviditet

Kan man äta ingefära när man är gravid?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida

Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Rawpixel.com/Shutterstock