Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 10 – det här händer i kroppen
Gravid vecka 10 – det här händer i kroppen

Gravid vecka 10 – det här händer i kroppen

Befinner du dig i graviditetsvecka 10? Här är allt som händer i din kropp!

I graviditetsvecka 10 har fostret nu i stort sett fått sin riktiga form, och ska nu bara växa sig större. Viktökningen börjar märkas och från och med nu kommer blodmängden i din kropp att öka. 

Var noga med att äta nyttigt – vid graviditet utsöndras nämligen många näringsämnen genom urinen. Därför är det extra viktigt att få i sig de näringsämnen du och fostret behöver. Motion är också bra och gör dig bättre förberedd för resten av graviditeten och förlossningen.

Läs också: 12 konstiga men fullt normala gravidfakta

Pseudotvillingar – vad är det?

Har du fött barn för mindre än 1 1/2 år sedan? Då blir du mamma till pseudotvillingar! Fördelen är att barnen får en någolunda jämnårig bror eller syster under uppväxten och knyter an varandra. Barnet kommer alltid att ha en lekkamrat. Det som kan vara besvärligt är att äldsta barnet inte får vara ensam med föräldrarna speciellt länge, att det yngre barnet tar igen och går om det äldsta barnet i utvecklingen. 

När ska man berätta? Undersökning visar

Har du berättat för vänner och familj att du är gravid, eller vill du vänta några veckor till? Över 4500 kvinnor deltog i en undersökning på Mammasidans norska systersida, mammanett.no, där vi frågade när i graviditeten de berättade för familj och vänner. Huvudandelen berättade om graviditeten i graviditetsveckorna 7-12. Men det var inte heller ovanligt att berätta för hela världen att man var gravid omedelbart efter att man testat positivt. Bara 2 % höll graviditeten hemlig efter vecka 21.  

Läs också: Slemproppen – här är allt du behöver veta

Pojke eller flicka? Använd Mammasidans test och ta reda på det. Här visar vi en elektronisk uträknare som kan hjälpa dig att ta reda på om fostret är en flicka eller pojke. Pröva även om testet fungerar för tidigare graviditeter. Testet har en bakgrund i en rad gamla myter och ska användas som ren underhållning. Resultatet garanteras inte på något vis! Använd test

Fostrets längd: 32 mm från hjässa till stuss

Aktuellt för dig nu:

- När kommer magen? 
- Graviditet och sex
- Topp 10 – graviditetsbekymmer
- Illamående
- Ökat behov att tömma blåsan
- Graviditetshormoner

Artikelbild: Zoriana Zaitseva/ Shutterstock