Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 11
Gravid vecka 11

Gravid vecka 11

Det har nu gått 9 veckor sedan befruktningen och ditt foster fortsätter växa fort. I slutet av den här veckan är fostret dubbelt så stort jämfört med veckan innan. 

Fostret kan nu både gäspa och svälja. Fingernaglar börjar utvecklas och fostret börjar utveckla känsel i händerna. 

Fostrets längd den här veckan: 44-60 millimeter från huvud till säte.

 

Fostret – vecka 11

Nu börjar alla de inre organen att fungera, under resten av graviditeten behöver de växa till sig och mogna. Den här veckan börjar även de yttre könsorganen att ta form och om några veckor går det se på ultraljud om det är en liten snopp eller snippa. 

Ögonlocken är fortfarande slutna och skyddar ögonen. Under ögonlocken börjar iris att utvecklas och ska så småningom skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Fostret rör på sig mycket nu, men det är fortfarande för tidigt för att känna. Skulle man titta med ultraljud skulle fosterrörelserna däremot synas tydligt. 

Hjärtat slår med ungefär 150 slag per minut nu och kommer göra det resten av graviditeten. Blodet pumpas runt i blodomloppet och i navelsträngen, men ännu har inte moderkakan tagit över näringstillförseln helt. Fingernaglar börjar utvecklas och små fjuniga hårstrån på kroppen växer fram. Fostret kan både gäspa och svälja och tungan är nu utvecklad.

 

Gravid vecka 11 foster

En animerad bild av ett foster i vecka 11. Foto: SciePro/Shutterstock.

 

Din kropp – vecka 11

För dig som mått illa kan det börja lätta och avta nu. Det finns en liten risk att illamåendet håller i sig längre och i värsta fall under hela graviditeten men det är ovanligt. För de allra flesta går illamåendet över den närmsta veckan. 

Graviditeten syns ännu inte på utsidan, livmodern är fortfarande gömd i bäckenet. Tarmarna kan vara uppblåsta och tryckas upp av den växande livmodern vilket kan göra att du ändå har en “mage”. 

Blodmängden i kroppen ökar med en hel liter under en graviditet, det kan göra att du känner dig extra trött och andfådd. Hjärtat pumpar mer och även lungorna drar ner mer syre vid varje andetag. Du kan få lågt blodtryck och blodtrycksfall när du reser dig upp. Lyssna till din kropp, är du trött betyder det att du behöver vila. Du som gravid behöver också mer järn i din kost och ofta även i tablettform. Din barnmorska kontrollerar ditt järnvärde och berättar när du bör börja med tillskott. 

 

Aktuellt för dig nu:

Svamp i underlivet vid graviditet

Kan man äta ingefära när man är gravid?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida

Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Prostock-studio/Shutterstock