Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 11
Gravid vecka 11

Gravid vecka 11

Inre och yttre könsorgan har bildats i graviditetsvecka 11. Äggledare och testiklar är färdigbildade hos fostret. Den mest kritiska perioden av graviditeten är nu över.

Fostret har via navelsträngen förbindelse med moderkakan där det får syre och näring genom blodet.

Moderkakan ser också till att koldioxid och andra avfallsprodukter absorberas från fostret och leder över dem i ditt blod. 

Hos en del börjar illamåendet eventuellt avta, men många har fortfarande problem med vissa lukter.

Vid denna tidpunkt kan det vara klokt att börja tänka på graviditetskurs. Förr i tiden ställde kvinnor i vänkrets, släkt och familj upp och hjälpte till vid en förlossning. Denna kvinnogemenskap utvecklade en erfarenhet och kompetens kring vad som händer under en förlossning. Något som var helt nödvändigt. Kvinnorna hjälpte varandra, och man såg till att unga kvinnor som kanske skulle föda om ett par år också fick vara med. På detta sätt fick många kvinnor sin förlossningsförberedande upplärning.

I Sverige idag är det vanligast att förlossningar sker på sjulhus och att barnmorskan finns med. Få kvinnor har själva varit med och sett en förlossning. Det erfarenhetsutbyte som sker mellan kvinnor baserar sig på berättelser om hur en förlossning kan vara. Många kvinnor söker själva information om graviditet och förlossning via böcker och internet. Att delta i en förlossningsförberedande kurs kan vara en bra idé. Ta kontakt med barnmorskan i din kommun för att få reda på vilket utbud som finns. 

Fostrets längd: 42,5 mm från hjässa till stuss

Aktuellt för dig nu:

- Nettbutikker, mammakläder
- Topp 10 – graviditetsbekymmer
- Video - från befruktning till födsel
- Pojke eller flicka?
- Illamående
- Ökat behov att tömma blåsan
- Graviditetshormoner
- Gravid och singel