Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 12
Gravid vecka 12

Gravid vecka 12

Musklerna fortsätter att växa så att fostret gör allt större och kraftigare rörelser. Hjärna och muskler koordineras. Fostret kan redan nu öppna och stänga sina händer och suga på tummen.

Tår och fingrar får naglar. Fostret växer flera millimeter varje dag. Huvudet är stort i förhållande till resten av kroppen. Det börjar produceras mer fostervatten, då barnets njurar börjar producera och utsöndra urin.

Moderkakan är nu färdigutvecklad. Yrsel och huvudvärk är normalt och beror troligen på den ökade blodmängden hos den gravida. Illamåendet ger ofta med sig vid denna tidpunkt. Många kommer att må bättre och vara mindre trötta i vecka 12.

Redan tidigt i graviditeten ökar behovet av att kissa för en del. Allt eftersom livmodern växer blir det mindre plats för blåsan. Men efter vecka 12 lättar detta ofta, då din livmoder når över bäckenet och blåsan får bättre plats igen. Allt som graviditeten fortlöper kommer blåskapaciteten återigen minska, eftersom fostret tar mer och mer plats i bäckenhålet. 

Graviditetshormonerna får tjocktarmen att arbeta långsammare, var därför noga med en fiberrik kost så att du inte får förstoppning.

Din livmoder har nu vuxit ovanför blygdbenet. 

Fostrets längd: 52 mm från hjässa till stuss
Fostrets vikt: 30 g

Aktuellt för dig nu:

- Nettbutikker, mammakläder
- Graviditet och sex
- Topp 10 – graviditetsbekymmer
- Video - från befruktning till födsel
- Svampinfektioner och graviditet
- Illamående
- Pojke eller flicka?
- Graviditetshormoner