Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 12
Gravid vecka 12

Gravid vecka 12

Du har nu nått den tolfte graviditetsveckan, risken för missfall minskar nu avsevärt och den mest kritiska perioden i graviditeten är förbi. 

Nio av tio missfall sker före vecka 12. Många börjar alltså pusta ut nu och fundera på hur de ska berätta om graviditeten för sin omgivning om de inte redan gjort det. 

Fostrets längd den här veckan: Ungefär 6 centimeter från huvud till säte.

 

Fostret – vecka 12

Den här veckan är moderkakan färdigutvecklad och tar över syre- och näringstillförseln via navelsträngen. Fostret tränar på att svälja fostervatten och tarmarna börjar röra sig. Så småningom kommer det första bajset bildas i tarmarna, det kallas mekonium.

Fostrets är nu ungefär stor som en passionsfrukt och huden är fortfarande väldigt tunn och genomskinlig. På fingertopparna börjar unika fingeravtryck bildas. Fostret kan röra på sig mycket den här veckan, både armar och ben, även om du inte känner det ännu. Ansiktet utvecklas och blir mer unikt. Alla inre organ finns på plats även om de är långt ifrån färdigutvecklade. 

Hjärnan fortsätter utvecklas och faktum är att din framtida bebis redan kan väldigt mycket. Hen kan röra armar, ben, fingrar och tår. Le, rynka på pannan och suga på tummen. Hen kan även svälja och göra andningsrörelser. Fostret kissar för första gången någon gång den här vecka och kisset hamnar i fostervattnet.

 

Gravid vecka 12 foster

Animerad bild av ett foster i vecka 12. Foto:SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 12

Den här veckan börjar många gravida kunna slappna av eftersom risken för missfall minskar avsevärt. Nio av tio missfall sker för vecka 12. Sannolikheten är stor att ditt illamående börjar ge med sig nu och du känner dig piggare och får en ökad aptit. De flesta börjar gå upp mer i vikt nu och de närmsta månaderna. 

Om du ska göra KUB testet är det dags för ultraljud nu, någon gång mellan vecka 11-14. KUB-testet är en typ av fosterdiagnostik och ibland kan det innebära att man får ett svar man inte vill ha, exempelvis olika kromosomavvikelser. Det kan vara bra att prata igenom vad ett sådant svar skulle innebära tillsammans med din partner eller en annan person i sin närhet om du är ensamstående. För en del kan första ultraljudet visa att det är två bebisar i magen istället för en. 

 

Aktuellt för dig nu: 

Svamp i underlivet vid graviditet 

Kan man äta ingefära när man är gravid? 

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den 

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida 

Enäggs- eller tvåäggstvillingar – vad är skillnaden?

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen 

Arbetsmiljöverkets information om arbete under graviditet

  

vidare till nästa vecka

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska 

Bildkälla: Rawpixel.com/Shutterstock