Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 13
Gravid vecka 13

Gravid vecka 13

Du har nu officiellt gjort en tredjedel av din graviditet och första trimestern är slut. Fostret är den här veckan lika stort som en persika.

Omföderskor kan ibland känna små fosterrörelser redan den här veckan, men det är ovanligt. De flesta får vänta ett tag till och som förstföderska är det inte ovanligt att få vänta till efter rutinultraljudet med att känna fosterrörelser. 

Fostrets längd den här veckan: 6-8 centimeter från huvud till säte.

 

Fostret – vecka 13

Den här veckan är halsen färdigutvecklad och stark nog för fostret att börja röra på huvudet. Ögonen sitter brett isär och öronen är små och sitter långt ner på huvudet. Forskning har visat att foster i den här veckan börjar uppfatta ljud även om öronen inte är färdigutvecklade. Vibrationer tas upp i huden och det uppfattas av fostret som ljud. 

Tack vare att det nu finns mer fostervatten kan fostret sträcka på hela den lilla kroppen och rör sig för fullt inne i livmodern, även om väldigt få känner av det ännu. Om fostret är en flicka finns det redan miljoner anlag för framtida ägg i de omogna äggstockarna. Ett pojkfoster börjar producera manligt könshormon. 

Skelettet, som hittills varit mjukt, börjar hårdna och både skelettvävnad och revben börjar synas på ultraljud. 

 

Gravid vecka 13 foster 

Animerad bild på ett foster i vecka 13. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 13

Livmodern fortsätter växa i en jämn takt och nu kan det börja bli svårt att komma i sina jeans. Kanske är det dags att inhandla sköna gravidbyxor? Om du ligger på rygg i sängen kan du känna toppen av livmodern precis ovanför blygdbenet. Det kan vara svårt att känna men för varje vecka nu blir det tydligare och tydligare. Speciellt på morgonen innan du kissat, då trycker den fyllda urinblåsan livmodern högre upp. 

Många gravida upplever den närmsta tiden av graviditeten som lugn och mer behaglig. Oron för missfall börjar släppa och kanske börjar det bli dags att berätta för vänner och familj att ni väntar barn. För många försvinner illamåendet helt och aptiten ökar, det är normalt att gå upp några hundra gram i veckan. Brösten börjar också bli tyngre och det kan vara skönt med en större BH. 

Tänk på att äta järnrik kost, din kropp behöver extra järn. Försök att ta det lugnt och inte stressa, vila när du är trött. Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du läsa på arbetsmiljöverkets hemsida vad som gäller för dig som är gravid. 

 

Aktuellt för dig nu:

Så förändras brösten av en graviditet

Svamp i underlivet vid graviditet 

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

 Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den 

 Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida 

– Enäggs- eller tvåäggstvillingar – vad är skillnaden?

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen 

Arbetsmiljöverkets information om arbete under graviditet

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Doucefleur/Shutterstock