Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 13
Gravid vecka 13

Gravid vecka 13

Grattis - du är nu gravid i vecka 13 och har inlett den 2: a trimestern! Fostrets olika organ fortsätter att växa, men organens "arkitektur" är lagd. Det betyder att skada på grund av läkemedel, infektion och liknande efter denna period inte ger missbildningar.

Stämbanden börjar så smått att utvecklas. Fostrets bukspottskörtel börjar producera insulin, och levern börjar utsöndra galla.

Din livmoder växer i jämn takt. Detta kan ge upphov till lite magsmärtor. Prata alltid med din läkare eller barnmorska om du har magont. Mild smärta kan vara ofarliga ligamentsmärtor men låt alltid en sjukvårdspersonal bedömma detta.

Din aptit ökar, men tänk på att äta sunt!

Istället för att sova på rygg kan det vara klokt att hitta en annan sovställning. När du ligger på rygg ökar trycket på organ och blodådror som ligger "bakom" fostret.

Gravida ska använda bilbälte. Det finns ingen anledning att inte göra detta, även om du är gravid. Du kan med fördel lägga bilbältet så långt ned på magen som möjligt, ev. köpa ett hjälpmedel för gravida för att kunna lägga bältet nedanför fostret.

Fostrets längd: 6,6 cm från hjässa till stuss

Aktuellt för dig nu:

- Namnlexikon
- Nettbutikker, mammakläder
- Topp 10 – graviditetsbekymmer
- Video - från befruktning till födsel
- Svampinfektioner och graviditet
- Graviditetshormoner
- Pojke eller flicka?