Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 15
Gravid vecka 15

Gravid vecka 15

Den här veckan har din bebis växt till storleken av ett äpple och rör på sig mycket inne i magen. 

En del kan känna små fosterrörelser nu, som bubblor eller fladder långt ner i magen. Men var inte orolig om du inte känner något, det är fortfarande tidigt. 

Fostrets längd den här veckan: 10-12 centimeter från huvud till säte. 

 

Fostret – vecka 15

Den här veckan börjar din bebis producera det pigment som behövs om håret ska bli mörkt. Det är inte säkert det syns ännu dock, det beror på hur mycket hår din bebis utvecklar under tiden i magen. 

Huden är fortfarande väldigt tunn och blodkärlen under syns tydligt. Det lilla hjärtat har en otrolig kapacitet och pumpar runt 28 liter blod varje dygn i den lilla kroppen. 

Bebisen fortsätter tränar sina rörelser och kan nu föra tummen till munnen. Rörelserna är ännu omedvetna eftersom nervsystemet inte är tillräckligt utvecklat. Din bebis börjar lagra kalcium för utveckling av skelett och benmärg, så tänk på att äta en bra och varierad kost så ditt barn får all den näring hen behöver.

 

Gravid vecka 15 foster

Animerad bild av ett foster i vecka 15. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 15

Livmodern växer nu i en jämn och stadigt takt, för varje vecka syns det mer och mer att du är gravid. Glöm inte bort att dokumentera och ta bilder på din växande mage, det är kul att ha och jämföra med.

En del kan känna sig lite oroliga nu, de undrar om de verkligen är gravida. Är det första barnet syns det kanske inte så tydligt utanpå ännu. Du mår bra, tröttheten och illamåendet är borta och än känner du inga fosterrörelser. Men lugn, många upplever samma sak och det är helt normalt. Försök att njuta istället av att du skapar liv och mår bra av det. 

 

Aktuellt för dig nu: 

Så förändras brösten av en graviditet

Svamp i underlivet vid graviditet 

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den 

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida 

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen 

Arbetsmiljöverkets information om arbete under graviditet

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.

Bildkälla: Olena Yakobchuk/Shutterstock