Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 16
Gravid vecka 16

Gravid vecka 16

Bebisens rörelser är nu mer koordinerade och hen kan börja sparka lite lätt, det är däremot inte säkert att du känner det ännu.

Den här veckan har din bebis växt och är lika lång som en liten avocado och kan nu få hicka av att svälja fostervatten. 

Fostrets längd den här veckan: 14-15 centimeter från huvud till säte.

 

Fostret – vecka 16

Bebisen i magen fortsätter träna andningsrörelser och sväljer fostervatten. Det kan gör att hen får hicka, men det känner du inte av ännu. Längre fram i graviditeten kan du känna att din bebis hickar genom att hela magen hoppar till. 

Nervsystemet fortsätter utvecklas i rask takt och fungerar nu väl. Det gör att bebisens rörelser blir mer medvetna och mer väl koordinerade. Det syns på ultraljud att rörelserna är mer samordnade och än så länge har fostret gott om plats att röra på sig i magen. Ansiktsmusklerna är så pass utvecklade att din bebis kan göra mer avancerade ansiktsrörelser, som att rynka pannan och kisa.

Armar och ben är nu färdigutvecklade och ska bara växa till sig med resten av kroppen. Benen i skelettet hårdnar, den processen kallas ossifikation. Allt det här i kombination med det mognande nervsystemet gör att bebisen som sagt kan röra sig mer avancerat. Sparka, slå volter och göra kullerbyttor. Som omföderska börjar du nog känna fosterrörelser snart om du inte redan gjort det, eftersom du känner igen hur det ska kännas. Som förstföderska kan det dröja några veckor till. 

 

Gravid vecka 16 foster

En animerad bild av ett foster i vecka 16. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 16

Livmodern fortsätter växa och det spänner och drar i ligamenten. Det kan hugga till när du reser dig hastigt, nyser eller skrattar. Det kan kännas obehagligt och göra lite ont, men det är inte farligt. 

Ett ökat blodflöde i kroppen tillsammans med gravidhormonerna gör att dina slemhinnor svullnar och du kan känna dig konstant täppt i näsan. Även slemhinnorna i slidan svullnar och gör att du får mer flytningar och att du blöder lättare exempelvis vid omslutande samlag. 

Gravidhormonet relaxin börjar produceras någon gång under graviditetens första tre månader och fortsätter utsöndras under resterande tid fram till förlossningen.  Relaxin gör att fogarna i bäckenet börjar mjukas upp i syfte att förbereda bäckenet, så det ska kunna bli större och ge plats åt bebisen under förlossningen. Vissa känner inte av detta alls medan andra besväras jättemycket av foglossning. Prata med din barnmorska om du har besvär.

 

Aktuellt för dig nu:

Så förändras brösten av en graviditet

Svamp i underlivet vid graviditet 

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den 

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida 

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen 

Arbetsmiljöverkets information om arbete under graviditet

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.

Bildkälla: Rawpixel.com/Shutterstock