Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 17
Gravid vecka 17

Gravid vecka 17

Under de kommande veckorna kommer du att känna av barnets rörelser för första gången. Hur känner du det? Till att börja med undrar du säkert - "Var det...". Rörelsen är som lätta fjärilsslag inne i din mage och inte så lätta att känna. Som en såpbubbla som spricker? När du känner det flera gånger kommer du vara säker.

En vanlig fråga bland gravida är om det kan skada fostret att ha sex under graviditeten. Om du inte har haft spontana missfall eller är särskilt utsatt för infektioner på grund av utvidgad livmodermun, är det inte farligt att ha sex under graviditeten.

Under de kommande veckorna kommer du för första gången att känna att fostret rör sig. Hur upplever du det? Till att börja med undrar du säkert - "Var det...". Rörelsen är som lätta fjärilsvingslag inne i din mage, och inte lätt att känna. Som en såpbubbla som spricker? När du känner det flera gånger kommer du att vara säker.

Du känner dig kanske täppt i näsan, graviditetshormonerna påverkar slemhinnor lite så att de svullnar upp. Du kan använda lite saltvattenspray (finns på apoteket), vanlig nässpray ska gravida helst undvika.

Du kan svettas lite mer än vanligt, unna dig själv bra hygienartiklar.
I vecka 17-19 väljer de flesta gravida att göra en ultraljudsundersökning av fostret. Läs mer om detta i nästa vecka.  

Fostrets längd: 19-20 cm. Hel längd, hjässa till fot.

Aktuellt för dig nu:

Det stora pappatestet 
- Hur stor blir din mage?
- Namnlexikon
- Pojke eller flicka?
- Nettbutikker, mammakläder
- Topp 10 – graviditetsbekymmer
- Video - från befruktning till födsel
- Svampinfektioner och graviditet