Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 17
Gravid vecka 17

Gravid vecka 17

Nu börjar fostret se mer och mer ut som ett barn, kroppen växer och din bebis blir mer proportionerlig.

Bebisen kan höra och reagera på ljud utanför magen och har nu växt till storleken av ett päron. 

Fostrets längd den här veckan: 18 centimeter

Vikt: Cirka 200 gram

 

Fostret – vecka 17

De kommande veckorna är din bebis inne i en tillväxtfas där hen samlar på sig något som heter brunt fett. Det är ett lager av skyddande underhudsfett som hjälper barnet att hålla rätt kroppstemperatur efter födseln. Det bruna fettet fungerar även som en energireserv de första dagarna innan amningen kommit igång. Kroppen växer fort och huvudet är inte längre hälften av bebisens totala storlek.

Huden är fortfarande tunn och ömtålig. Ett skyddande lager med fosterfett, eller vernix som det också heter, börjar nu bildas för att skydda huden. En del bebisar föds med mycket fosterfett kvar på huden, det är vitt och lite kladdigt. 

Ögonen är fortfarande täckta av ögonlocken och de kommer inte öppnas förrän i vecka 26. Din bebis kan redan nu uppleva omgivningen utanför magen och rycka till vid höga ljud. Bebisen väger nu mer än moderkakan och rör på sig mer eller mindre hela tiden, det är inte ovanligt att börja känna enstaka rörelser nu som bubblor eller fladder i magen. 

 

Gravid vecka 17 foster

En animerad bild av ett foster i vecka 17. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 17

Med stor sannolikhet känner du nu att kläderna sitter tightare och magen börjar synas. Du kan troligtvis fortfarande dölja det för omvärlden om du vill, men om du har tighta kläder är det svårt att inte se. 

I den här veckan är det vanligt att ha gått upp ungefär 2-5 kilo i vikt, men inte nödvändigtvis. Om du besväras av svårt illamående och kräkningar fortfarande kan det vara så att du istället gått ner i vikt. Det är ovanligt att må illa hela graviditeten men det händer. En del mår så illa så att de inte kan äta eller behålla något nere och behöver läggas in på sjukhus med jämna mellanrum för att få vätska intravenöst i dropp. 

Många gravida känner en ökad sexlust under graviditeten. Den ökade blodmängden och känsliga slemhinnor kan göra att lusten ökar. Det är precis lika vanligt och normalt att inte ha någon sexlust alls. Det inte farligt med sex, omslutande samlag och orgasmer under graviditeten, det viktigaste är att du vill och har lust. 

 

Aktuellt för dig nu:

Så förändras brösten av en graviditet

Svamp i underlivet vid graviditet 

– Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den 

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida 

– Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen 

Arbetsmiljöverkets information om arbete under graviditet

Foglossning – bäckensmärtor vid graviditet

Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: olgashev4enko/Shutterstock