Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 18
Gravid vecka 18

Gravid vecka 18

Du är nu gravid i vecka 18 och har snart kommit halvvägs i din graviditet. Från den här veckan är det dags för det så kallade rutinultraljudet. 

Bebisen fortsätter växa och gå upp i vikt och har växt till storleken av en sötpotatis. Hen kan nu höra dina hjärtslag.

Fostrets längd den här veckan: 20 centimeter

Vikt: 250 gram

 

Din bebis – vecka 18

Den här veckan har öronen växt och sitter nu där de ska på huvudet, de sticker även ut lite grann på sidorna. Benen i innerörat och nerverna till hjärnan är på plats och bebisen kan nu höra på riktigt. Hen hör ljudet av ditt blod som pumpas genom kroppen och ljudet av dina hjärtslag. Ljud utifrån dämpas av fostervattnet men bebisen kan bli skrämd och rycka till av plötsliga, höga ljud. Inne i livmodern är det däremot inte tyst, ljudnivån kan liknas vid en hårt trafikerad gata, men bebisen vänjer sig snabbt. 

Ögonen sitter nu där de ska i ansiktet men är fortfarande slutna i några veckor till. Bebisen har även ögonbryn och små ögonfransar. Näthinnan är färdigutvecklad och bebisen kan nu reagera på ljus. 

Bebisen gör små grimaser med ansiktet och rör på sig mycket. Hen har gott om plats inne i livmodern och kan sparka och göra kullerbyttor utan problem. 

 

Gravid vecka 18 foster

Animerad bild av ett foster i vecka 18. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 18

Från den här veckan och två veckor framåt är det dags för dig att göra det så kallade rutinultraljudet. Om du inte gjort ett tidigt ultraljud eller KUB är det första gången du får se din bebis på en skärm. Det kan kännas överväldigande och kanske är det först då du förstår på riktigt att du ska bli förälder.

På ultraljudet tittar barnmorskan noggrant igenom hela bebisen, och med hjälp av att mäta huvudet, lårbenets läng och bukens omkrets kan man räkna ut ett beräknat datum för förlossningen. Datumet kan skilja sig från datumet du först fått efter beräknad mens, ibland skiljer det sig någon enstaka dag och ibland en vecka. 

 

Aktuellt för dig den här veckan: 

Så förändras brösten av en graviditet

Svamp i underlivet vid graviditet 

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den 

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida 

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen 

Arbetsmiljöverkets information om arbete under graviditet

Foglossning – bäckensmärtor vid graviditet

 

vidare till nästa vecka 

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska 

Bildkälla: Prostock-studio/Shutterstock