Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 19
Gravid vecka 19

Gravid vecka 19

Nu är du så gott som halvvägs i din graviditet. Den här veckan kan din bebis göra medvetna rörelser, som att suga på tummen. 

Har du inte gjort rutinultraljudet ännu är det dags den här veckan eller nästa. För många är det första gången de får se sin lilla bebis och höra hjärtat slå. Bebisen fortsätter växa, men inte i samma takt som hen gjort fram till nu. 

Fostrets längd den här veckan: 22 centimeter.

Vikt: 280 gram.

 

Din bebis – vecka 19

Den här veckan har det gått 17 veckor sedan befruktningen och din bebis har växt till storleken av en mango. Det är en otrolig bedrift på så kort tid. Nu finns det anlag för de mjölktänderna som bebisen kommer få under de första åren, men även anlag för de permanenta tänderna börjar bildas. 

Hjärnan fortsätter att utveckla nya nervceller och nerverna börjar täckas av ett ämne som heter myelin. Myelin är ett slags fettämne som isolerar nerverna och gör att informationen i nervtrådarna går snabbt och smidigt. Det gör att bebisens rörelser blir mer koordinerade och smidiga. Rörelserna blir också mer medvetna tack vara den snabba utvecklingen av hjärn- och nervceller och bebisen kan nu medvetet suga på tummen. 

Kroppen täcks nu av ett tjockt lager fosterfett, vernix, och små tunna hårstrån som kallas lanugo. Lanugohåren kommer falla av innan bebisen föds och sitter där för att tillsammans med fosterfettet skydda den känsliga huden. 

Nu finns det anlag för de mjölktänderna som bebisen kommer få under de första åren, men även anlag för de permanenta tänderna börjar nu bildas. 

 

Gravid vecka 19 foster

Animerad bild av ett foster i vecka 19. Fotot: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 19

Halvvägs in i graviditeten har livmodern nu växt till strax under naveln. Det innebär att du kan känna den tydligt nu.Tryck försiktigt med handen under naveln så känner du toppen på livmodern. 

Kanske börjar du känna dig tröttare igen nu efter några veckor med extra energi. Det kan bero på järnbrist. Din barnmorska kollar dina järnvärden och låter dig veta om du behöver extra tillskott. De flesta gravida behöver järntillskott under graviditeten eftersom fostret tar mycket av det järn du har i kroppen. 

Har du inte redan gjort rutinultraljudet är det dags den här veckan eller nästa. Efter det får du ett moderskapsintyg från din barnmorska, det ska skickas in till försäkringskassan. Det kan vara bra att börja fundera på hur ni ska dela upp föräldraledigheten och hur länge du vill jobba i graviditeten. 

 

Aktuell för dig nu:

Svamp i underlivet vid graviditet 

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den 

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen 

Arbetsmiljöverkets information om arbete under graviditet

Foglossning – bäckensmärtor vid graviditet

 

vidare till nästa vecka 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: wavebreakmedia/Shutterstock