Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 20
Gravid vecka 20

Gravid vecka 20

Grattis! Du har nått ungefär halvvägs genom din graviditet. En fullgången graviditet räknas från vecka 37+0-41+6, så det kan vara både lite mindre än 20 veckor eller lite mer kvar till förlossningen. 

Fram till den här veckan växer alla foster i ungefär samma takt och lika mycket, men från och med nu börjar det bli mer individuella skillnader. Av den anledningen går det inte räkna ut beräknad förlossning med ultraljud efter vecka 20. 

Fostrets längd den här veckan: 24 centimeter

Vikt: 350 gram

 

Din bebis – vecka 20

Den här veckan förfinas utvecklingen av sinnesorganen smak, lukt, syn och hörsel. Nervcellerna som hör till respektive sinne utvecklas i sina specifika delar av hjärnan. Din bebis kan nu höra dig och känna igen din röst. 

Ännu är det gott om plats för bebisen att röra på sig i magen. Hen kan slå kullerbyttor och göra bakåtvolter. De flesta känner av det vid det här laget, speciellt om du ligger stilla på rygg med händerna på magen. Om du inte känner är det ingen fara, först i vecka 25 ska man känna regelbundna fosterrörelser varje dag. 

 

Gravid vecka 20 foster

Animerad bild av ett foster i vecka 20. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 20

Halvvägs in i graviditeten är det inte omöjligt att tröttheten kommer tillbaka som ett brev på posten. Du kan känna dig trött och yr, och har lättare att bli andfådd. Kroppen jobbar för att pumpa runt den extra mängd blod i kroppen som behövs under graviditeten och inför förlossningen. 

När blodvolymen ökar blir koncentrationen av järn lägre, samt att din bebis tar av dina järndepåer. De flesta gravid behöver någon form av extra järntillskott, prata med din barnmorska. Tillåt dig själv att vila när du behöver. 

Livmodern växer nu i en jämn takt under resten av graviditeten. Alla magar växer olika och blir olika stora, du ska inte jämföra dig med någon annan. Glöm inte att dokumentera din växande mage, det kan vara kul att ha senare i livet, du behöver inte dela bilderna med någon om du inte vill. Gör det endast för din egen skull. 

 

Aktuellt för dig nu: 

Foglossning – bäckensmärtor vid graviditet

Svamp i underlivet vid graviditet 

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den 

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen 

Arbetsmiljöverkets information om arbete under graviditet

 

vidare till nästa vecka 

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Roman Chazov/Shutterstock