Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 22
Gravid vecka 22

Gravid vecka 22

Den här veckan räknas din bebis officiellt inte längre som ett foster utan som en bebis, eller ett barn. 

Din bebis alla sinnen mognar för varje dag, hen tränar sina smaklökar genom att svälja fostervatten.

Bebisens längd den här veckan: 27 centimeter

Vikt: 450 gram

 

Din bebis – vecka 22

Din bebis blundar fortfarande hela tiden men kan urskilja ljus och mörker genom sin tunna ögonlock. Ännu dröjer det några veckor till hen öppnar ögonlocken. 

Bebisen hör och kan minnas röster och musikstycken som spelas ofta under graviditeten. Öronen däremot är fortfarande mjuka, men har fått sin form. 

Bebisen har cykler av sömn och vakenhet om vartannat och rör på sig mycket under sina vakna perioder. Du känner troligtvis av det som mest när du själv ligger och vilar. 

 

Gravid vecka 22 bebis

Animerad bild av en bebis i vecka 22. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 22

Din bröst har sedan du blev gravid börjat förbereda sig på att producera mjölk genom att växa och få ett ökat blodflöde. Det är inte ovanligt att det redan nu kan börja läcka några droppar råmjölk från brösten, det är lite vanligare för omföderskor än förstföderskor i den här veckan. Råmjölken, eller kolostrum som det också heter,  kan ses som små gula fläckar på insidan av din BH eller tröja. Du behöver inte göra något, utan låt det bara vara. 

En del börjar få sammandragningar nu, speciellt om du varit extra aktiv som tränat eller kanske haft sex. Då kan magen dra ihop sig och bli hård. Det gör inte ont, men kan kännas konstigt de första gångerna innan du vänjer dig. Livmodern är en muskel som nu börjar träna inför förlossningen, det gör den med hjälp av sammandragningar. 

Så länge sammandragningarna inte gör ont, eller kommer regelbundet är det ingen fara. Regelbundna sammandragningar så här tidigt i graviditeten som dessutom gör ont kan bero på urinvägsinfektion, prata med din barnmorska om du upplever mycket sammandragningar.

 

Aktuellt för dig nu: 

Så förändras brösten av en graviditet

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

Förbered dig inför förlossningen

 

vidare till nästa vecka

 

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Prostock-studio/Shutterstock