Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 23
Gravid vecka 23

Gravid vecka 23

Den lilla bebisen i din mage ser nu ut som en fullt utvecklad bebis, men behöver mer tid i magen för att fortsätta gå upp i vikt och för att lungorna ska mogna.

Nu kan du känna din livmoder strax ovanför naveln om du trycker försiktigt med handen. Din bebis kan även sparka tillbaka som svar.

Bebisens längd den här veckan: 28 centimeter.

Vikt: 550 gram.

 

Din bebis – vecka 23

Lungorna är fortfarande omogna många veckor till och din bebis är väldigt liten, men om hen skulle födas nu har hen chans att överleva. Det skulle vara en lång och krokig väg och inte okomplicerat heller, men faktum är att ungefär hälften av alla barn som föds i vecka 23 överlever. 

Den här veckan känner du troligtvis allt tydligare hur din bebis sparkar både uppåt, neråt och åt sidan. Kanske känner du också ibland som ett regelbundet pickande inuti magen, som pågår någon minut eller två. Då är det nog din bebis som har hicka. 

 

Gravid vecka 23 bebis

Animerad bild av en bebis i vecka 23. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 23

Som gravid har du sämre immunförsvar och det gör att du kan bli förkyld och sjuk oftare än du är van vid. Gravida rekommenderas även att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, prata med din barnmorska på mödravården om det är aktuellt för dig. 

Det är inte helt fel att börja förbereda dig på förlossningen, börja läsa på och tänka efter hur du vill ha det. Även om det är många veckor kvar så går tiden fort. Att föda barn är bland det största du kanske gör i livet, och då är det bra att komma förberedd. 

Om du känner av sammandragningar är det helt normalt så länge de inte gör ont. Det kan dock vara ett tecken på att du kanske ska slå av på tempot. Fundera lite över hur länge du tänkt jobba i graviditeten. Har du möjlighet att söka graviditetspenning om du har ett fysiskt tungt arbete? Det är bra att vara ute i god tid. 

 

Aktuellt för dig nu: 

Så förändras brösten av en graviditet

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

Förbered dig inför förlossningen

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Natalia Deriabina/Shutterstock