Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 25
Gravid vecka 25

Gravid vecka 25

Din bebis har nu utvecklat förmågan att kunna greppa tag om sina egna fötter och känseln fortsätter utvecklas. Om du har två bebisar i magen kan tvillingarna nu reagerar på beröring från varandra. 

Bebisen sover och är vaken i perioder om vartannat och börjar få in någon slags dygnsrytm, även om den är långt ifrån lik din egen. 

Bebisens längd den här veckan: 33 centimeter.

Vikt: 700 gram.

 

Din bebis – vecka 25

Bebisen har nu perioder av sömn och vakenhet som varierar över dygnet. Man kan säga att hen börjar få en dygnsrytm, men det stämmer inte helt om du jämför med din egen där du är vaken på dagen och sover på natten. Ofta känner du att bebisen rör sig som mest när du själv ligger och vilar. 

Ögonen är nu färdigutvecklade och har fått sin färg även om färgen kan komma att skifta under de första månaderna och åren. Ögonfransar har växt ut för att skydda ögonen, som till största del fortfarande hålls stängda. 

Finmotoriken fortsätter utvecklas och nu kan ditt barn greppa tag om sina egna små fötter.

 

Gravid vecka 25 bebis

Animerad bild av en bebis i vecka 25. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 25

Från vecka 25 säger man att du som gravid ska känna av fosterrörelser dagligen, det innebär både större rörelser som sparkar men även mindre svepande röresler som bebisen gör. Bebisen har perioder av vakenhet där hen rör på sig mycket som varvas med perioder av sömn där hen är mer stilla. 

Vid det här laget har de flesta känt fosterrörelser i några veckor redan och lärt känna sitt barns mönster. Om du upplever att något avviker från det vanliga kontakta din barnmorska, eller om du plötsligt inte känner några fosterrörelser alls på hela dagen ska du kontakta förlossningen. 

Den här veckan börjar du också gå mer regelbundet till din barnmorska. Vid varje besök mäter hen ditt blodtryck och från vecka 25 och framåt kontrollerar hen även hur din mage växer genom att mäta något som kallas för SF-mått. Nu börjar barnmorskan även lyssna på din bebis hjärtljud vid varje besök. 

 

Aktuellt för dig den här veckan:

Så förändras brösten av en graviditet

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

Förbered dig inför förlossningen

 

vidare till nästa vecka

 

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Nastyaofly/Shutterstock