Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 25
Gravid vecka 25

Gravid vecka 25

Fostrets skelett börjar bli hårdare. Den viktigaste utvecklingen nu består i att fostret ska lägga på sig och få mer underhudsfett.

Det är mycket aktivt i detta skede och du märker troligen skillnad på en spark från en liten fot och en puff från en hand.

Många kvinnor plågas av benkramper eller stickningar i händerna. Tyvärr är det inte så mycket man kan göra för att lindra detta, men vissa tycker att massage hjälper. Man kan också prova att smörja på en avkylande kräm på benen, och att trampa lite hårt i golvet.

En del gravida upplever stickningar i händerna, även kallat karpatunnel syndrom. En del gravida får en känsla av att det sticker som nålar. Främst i tummen och pekfingret och med känselbortfall och ibland kraftlöshet. Ibland gäller det hela handen och underarmen. Det går över hos de flesta efter förlossningen. Ett fåtal behöver kirurgisk behandling.  

Nu kommer du och bör också varje dag känna att fostret rör sig. Detta är din garanti för att allt står bra till med det lilla livet i magen.

Du och din partner behöver inte oroa er för att sex kan vara skadligt för barnet, om det är en normal graviditet. Läs mer om Graviditet och sex

Fostrets längd: ca. 31 cm
Fostrets vikt: ca. 850 g 

Aktuellt för dig nu:

- Hur amningskunnig är du? Ta testet!
- Sex och graviditet
- Hur stor blir din mage?
- Namnrulletten
- Namnlexikon
- Nettbutikker, mammakläder
- Njut av att vara gravid-20 bra orsaker 
- Video - från befruktning till födsel
Temasidor om förlossning