Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 26
Gravid vecka 26

Gravid vecka 26

Vid det här laget är det full aktivitet i magen, kullerbyttor, sparkar och volter. Nu börjar din bebis också känna vad som är upp och ner. 

Det börjar bli dags att förbereda sig inför förlossningen. Kanske är du och din partner nyfikna på en profylaxkurs? Prata med din barnmorska vad som finns där du bort. 

Bebisens längd den här veckan: 35 centimeter

Vikt: 800-900 gram.

 

Bebisen – vecka 26

Den här veckan går hjärnans utveckling in i en ny fas och din bebis balansorganen i innerörat utvecklas. Det innebär att bebisen nu kan känna vad som är upp och ner i magen. 

Ögonen har varit färdigutvecklade i många veckor, men först nu börjar bebisen öppna ögonlocken. Man har sett att bebisar den här veckan reagerar med att föra händerna över ansiktet om starkt ljus riktas mot magen. 

 

Gravid vecka 26 bebis

Animerad bild av en bebis i vecka 26. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 26

Den ökade belastningen på kroppen som graviditeten innebär i kombination med ökad blodvolym och graviditetshormoner gör att du kan få åderbråck. Det får du när blodkärlen blir utvidgade och det vanligaste är att få det på benen eller i underlivet. Du kan även få det i ändtarmen, då kallas det hemorrojder. 

Åderbråck i underlivet känns som ett tryck och oftast syns det genom att blygdläpparna blir svullna. Den alltjämt växande livmodern börjar bli tung och trycker ner mot underlivet. Blodådrorna svullnar och det kan resultera i åderbråck. Det är inte farligt och påverkar inte förlossningen, men det kan kännas obehagligt. 

Prata med din barnmorska om du besväras av åderbråck och hemorrojder. 

 

Aktuellt för dig nu: 

Så förändras brösten av en graviditet

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

SF-mått – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

Förbered dig inför förlossningen

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.

Bildkälla: Prostock-studio/Shutterstock