Gravid

Gravid vecka 27

Nu blir din bebis starkare och starkare för varje vecka. Det känner du troligtvis av tack vare hårda sparkar mot både urinblåsa och revben. Läs allt om graviditetsvecka 27 här!

Gravid vecka 27 – bebisen blir starkare

Det börjar kännas verkligt i gravidvecka 27. Livmodern har växt så den översta delen, det som kallas fundus, nu är mellan naveln och revbenen. Säkerligen har du en del gravidkrämpor, men det finns också de lyckligt lottade som inte verkar känna av något speciellt alls. Oavsett så förtjänar du omtanke!

Bebisen – gravid vecka 27

Bebisens längd den här veckan: 37 centimeter

Vikt: Cirka 1 kilo

Inne i magen blir bebisens muskler allt starkare. Det i kombination med den ständigt växande lilla krabaten gör att du nu troligtvis får både en och annan hård spark mot urinblåsan eller revbenen varje dag.

Bebisen prövar sina krafter och tränar sina muskler genom att röra på sig och sparka. Kanske känner du en liten fot som trycker tillbaka om du försiktigt trycker på magen.

Lungorna mognar

Barn som föds i den här veckan har så mycket som 90 procent chans till överlevnad. Lungorna mognar mer och mer för varje vecka och sannolikt skulle bebisen behöva hjälp med andningen om den skulle födas nu. Däremot har bebisen inte så mycket underhudsfett ännu, det kommer. Ett liv utanför magen i den här veckan skulle innebära svårigheter att hålla kroppstemperaturen, därför får så små bebisar ligga i kuvös.

Bebisen gravidvecka 27!

Din kropp – gravid vecka 27

Det är inte ovanligt med diverse krämpor som börjar komma nu i takt med att magen och kroppen blir tyngre. Halsbränna är ett klassiskt gravidsymtom och beror på att musklerna i magmunnen blir slappare av gravidhormonet relaxin. Om du besväras mycket av din halsbränna finns det receptfria läkemedel att köpa på apoteket.

Svullenhet

Foglossning, sura uppstötningar, humörsvängningar... Som om inte krämporna vore nog upplever många gravida en hel del svullenhet. Den ökade blodmängden i kroppen gör att du lätt svullnar om fötter och ben. Det är inte farligt men kan kännas obehagligt såklart. Används stödstrumpor om du står och går mycket och försök lägg dig och vila med benen i höjdläge så känns det bättre.

Aktuellt för dig den här veckan:

Så förändras brösten av en graviditet

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

SF-mått – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska