Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 28
Gravid vecka 28

Gravid vecka 28

Graviditeten börjar närma sig den sista tredjedelen och den här veckan har bebisen mycket goda chanser att överleva utanför livmodern. 

Din bebis tycker om att höra din röst, så fortsätt sjunga och prata med hen genom resten av graviditeten.

Bebisens längd den här veckan: cirka 39 centimeter.

Vikt: cirka 1 kilo.

 

Bebisen – vecka 28

Ännu är det gott om plats för bebisen inne i livmodern även om de akrobatiska övningarna blir färre och färre. Det utvecklar sig nu mer och mer till sparkar, buffar och svepande rörelser. Bebisen kan fortfarande vända på sig och kan ligga med huvudet eller rumpan först ner mot bäckenet, eller på sidan. Inom några veckor har de flesta bebisar vänt sig med huvudet ner. Några bebisar väljer istället att vända sig med rumpan först, det kallas att de ligger i säte. 

Den här veckan vet man att bebisar har utvecklat ett minne och de kan drömma när de sover. Ibland rycker de till i något som kallas “startles” och det tror man är ett sätt att testa nervsystemets mognad och funktion. 

 

Gravid vecka 28 bebis

Animerad bild på en bebis i vecka 28. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 28

När graviditeten börjar närma sig den sista tredjedelen, eller tredje trimestern, börjar det bli allt tyngre. Livmodern har växt till en storlek där det brukar vara svårt att rör sig som vanligt. 

Du blir också mer andfådd än innan graviditeten. Det beror delvis på den extra litern blod din kropp har under graviditeten, men också på att bebisen i magen behöver syre via navelsträngen. 

Det är inte ovanligt att känslorna är lite “all over the place” och du kan uppleva humörsvängningar liknande de i början av graviditeten. Det är helt normalt, det är en stor omställning för både kropp och knopp att vara gravid och bli förälder. Om du däremot känner dig nedstämd mest hela tiden är det viktigt att prata med din barnmorska. Det skulle kunna vara en graviditetsdepression. 

 

Aktuellt för dig den här veckan:

Så förändras brösten av en graviditet

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

SF-mått – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Förbered dig inför förlossningen

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: RONNACHAIPARK/Shutterstock