Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 29
Gravid vecka 29

Gravid vecka 29

Grattis! Nu är två tredjedelar av graviditeten gjord. Det känns förmodligen tyngre och tyngre, men snart nog är bebisen här. 

Din bebis fortsätter växa och framförallt gå upp i vikt och det blir mindre och mindre plats att röra sig på inne i magen. 

Bebisens längd den här veckan: Ungefär 40 centimeter

Vikt: Cirka 1,2 kilo

 

Bebisen – vecka 29

I takt med att bebisen blir större och starkare känns det också mer när hen sparkar. Hen är nu så pass stor att hen kan sparka på dina revben eller din urinblåsa och det kan göra ganska ont om hen får in en fullträff. 

Även om bebisen nu inte har lika mycket plats i livmodern som tidigare och inte kan utföra samma akrobatiska rörelser ska hen fortfarande röra på sig lika ofta. Sparkar, buffar och svepande rörelser ska kännas lika mycket och ofta varje dag. Om du upplever minskade eller ändrade fosterrörelser ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. 

 

Gravid vecka 29 bebis

Animerad bild av en bebis i vecka 29. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 29

Magen och bebisen fortsätter växa och för dig börjar det bli trångt för dina organ inne i kroppen. Du kan känna att du snabbt blir mätt, det får inte plats lika mycket mat i magsäcken längre. Många behöver äta mindre portioner men lite oftare i det här läget. 

Livmodern sitter fast i ligament som nu sträcker sig hela vägen nere från ljumskarna och upp till livmoderns topp. När livmodern växer och även när du rör dig kan det dra och sträcka i ligamenten och det kan kännas ilningar hela vägen ner i ljumskarna och blygdläpparna. det är inte farligt men kan göra lite ont. Efter förlossningen drar livmodern ihop sig och ligamentsmärtorna försvinner. 

 

Aktuellt för dig den här veckan:

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

SF-mått – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Förbered dig inför förlossningen

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Odua Images/Shutterstock