Hem > Gravid > Vecka > Vad händer i graviditeten vecka 3?
Vad händer i graviditeten vecka 3?

Vad händer i graviditeten vecka 3?

Du vet ännu inte om att du är gravid! Befruktningen sker nämligen i början av denna vecka...

Så hur går det till då? Jo, graviditetstestet ger utslag först under de påföljande två veckorna. Ägget som är vackert och genomskinligt har ett skal som faktiskt påminner om ett hönsägg. Det är segt, elastiskt och skyddande. Även om ägget inte kan röra sig, är det inte alls passivt. Det deltar själv aktivt i befruktningen, på samma sätt som sädescellen. Ägget har nämligen stor dragningskraft och drar till sig de sädesceller som råkar befinna sig i närheten.

Läs också: Ägglossningstest – när och hur? Så här funkar det

Så sker befruktningen

0-23 timmar efter samlaget har spermierna nått fram till ägget, en väg på 17-18 cm. Befruktningen äger rum i äggledaren, antingen det är ägget eller sädescellen som kommer först. Sädesceller kan leva här i flera dygn. Äggcellen däremot lever kortare tid. Äggets inre skyddas med ett kraftigt skal som är svårt att tränga igenom och som inte består av celler, utan av en seg hinna. I jämförelse med den stora äggcellen är sädescellen mycket liten, men det genetiska budskapet ligger lagrat i huvudet. Flera sädesceller kommer in i mellanrummet mellan det yttre och inre äggskalet, och under loppet av några minuter har vinnaren utsetts. Befruktningen har ägt rum!

Så stort är embyrot

Efter några dygn börjar vandringen ner mot livmodern, och samtidigt delar cellen sig för första gången. Den befruktade cellen delar sig så gång på gång. Innan veckan är slut har den delat sig över 100 gånger. Embryot har nu blivit 0,15 mm stort. Cellerna utvecklas mycket snabbt, och alla organsystemen ska bildas fram till din 8:e graviditetsvecka. Hormonproduktionen i din kropp förändras – och förbereder din kropp på att bära fram ett barn.

Visste du att barnet redan nu i 3:e – 4:e graviditetsveckan börjar producera polypeptider – kemiska ämnen som är förknippade med minne och informationsöverföring? Fantastiskt, eller hur? Du som planerar att bli gravid eller är gravid bör ta tillskott av folsyra.

Läs också: 15 tidiga tecken på graviditet

Fostrets längd: 0,15 mm 

Artikelbild: Mangostar/ Shutterstock

Aktuellt för dig nu: