Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 30
Gravid vecka 30

Gravid vecka 30

Sammandragningar, bröst som läcker råmjölk och en bebis som sparkar så mycket att det syns utanpå – nu börjar förlossningen närma sig. 

Bebisen kan öppna och stänga ögonen och fortsätter att lägga på sig i vikt. Hen lagrar underhudsfett men växer också på längden. Det är vanligt att de ökar 150-200 gram i veckan den här tiden.

Bebisens längd den här veckan: Ungefär 41 centimeter

Vikt: Cirka 1,4 kilo 

 

Bebisen – vecka 30

De flesta bebisar lägger på sig runt 150-200 gram i veckan, men det är förstås individuellt – en del växer mer och andra mindre. Generna spelar roll i hur stort eller litet ditt barn är vid födseln, men även saker som moderkakans funktion och graviditetsdiabetes kan påverka barnets tillväxt. 

Din bebis fortsätter träna sina lungor genom att göra andningsrörelser och dra in fostervatten, det förbereder dem på livet utanför magen som nu inte är många veckor bort. Andningsträningen kan göra att de får hicka, det känner du som att hela magen hoppar till rytmiskt under några minuter. 

 

Gravid vecka 30 bebis

Animerad bild av en bebis i vecka 29. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 30

Nu har du gjort tre fjärdedelar av det här 40 veckor långa loppet, snyggt jobbat! Om du inte redan gjort det så börja förbered dig på förlossningen, läs på om vad du har framför dig. Att föda barn är en stor händelse – kom förberedd. Mycket av det som rör förlossningen kan du hitta här på Mammasidan. Passa också på att göra allt det där du inte tror du kommer ha tid över till när bebis väl har kommit. 

Nu börjar besöken hos din barnmorska bli mer frekventa och då går ungefär var tredje vecka. Det är viktigt att hålla koll på ditt blodtryck samt hur magen och din bebis växer. Om du känner dig stressad kan det vara dags att slå av på farten nu, fundera över om det snart är dags att trappa ner ditt arbete. Det är viktigt att vila och ta det lugnt, det finns nämligen forskning som visar att stresshormonerna kan påverka din bebis i magen. Du kan läsa mer om stress och oro under graviditeten här – och glöm inte bort att du alltid kan prata med din barnmorska. 

 

Aktuellt för dig den här veckan:

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

SF-mått – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Förbered dig inför förlossningen

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Monkey Business Images/Shutterstock