Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 33
Gravid vecka 33

Gravid vecka 33

För bara några månader sedan var din bebis liten som ett blåbär och nu har hen växt till att väga 2 kilo. Det är verkligen otroligt vad kroppen jobbar för ditt växande barn.

Livmodern innehåller gott om fostervatten, ungefär en liter vid det här laget. 

Bebisens längd den här veckan: cirka 45 centimeter

Vikt: cirka 2 kilo

 

Bebisen – vecka 33

Din bebis har gått upp mycket i vikt de senaste veckorna och mer ska det bli, ungefär 250 gram varje vecka. De små fjuniga hårstråna som täcker bebisens kropp, lanugohåren, börjar nu falla av även om lite kan finnas kvar vid födseln. 

Det börjar bli svårt för bebisen att ligga på tvären i livmodern, det är för trångt. De flesta vänder sig nu med huvudet ner men ungefär 3-4% lägger sig med rumpan ner. 

I livmodern finns nu cirka en liter fostervatten. Fostervattnet är färglöst och lite grumligt och oftast märker du när vattnet går för det kommer väldigt mycket. Om du tror att ditt vatten gått ska du alltid ringa förlossningen. 

 

bebis vecka 33

Animerad bild av en bebis i vecka 33. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 33

Som gravid i den här veckan behöver du ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvarar ett litet mellanmål. Försök att röra på dig så mycket du orkar, du behöver inte träna hårt men en kort promenad varje dag är bra för både kropp och sinne. Hur mycket du har ökat  vikt är individuellt och det går inte säga generellt hur stor eller liten viktökning som är normalt under en graviditet. 

En del barn föds tidigare än utsatt datum. Även om du med största sannolikhet har ganska många veckor kvar så går tiden fort och allt kan hända. Förbered dig inför förlossningen, skriv ditt förlossningsbrev och involvera din partner eller stödperson i hur du vill ha det för att få det bästa stödet under din förlossning. 

 

Aktuellt för dig den här veckan:

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

SF-mått – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Förbered dig inför förlossningen

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Chokniti Khongchum/Shutterstock