Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 35
Gravid vecka 35

Gravid vecka 35

Din bebis sväljer fostervatten och kissar, matsmältningssystemet tränas. Kanske har hen fixerat sig i bäckenet nu. 

Bebisens längd den här veckan: cirka 47 centimeter

Vikt: cirka 2,4 kilo

 

Bebisen – vecka 35

Din bebis har nu en stadig viktökning på ca 20-30 gram/dag den sista tiden. Du kan säkert märka att din bebis har perioder av vakenhet och däremellan perioder av sömn, hen följer ett ungefärligt likadant mönster varje dag. 

Bebisens hud är täckt av fosterfett, även kallat vernix. Det är ett tjockt vitt lager som skyddar mot fostervattnet. Många bebisar har rikligt med fosterfett kvar när de föds, speciellt i armveck, knäveck och ljumskar och runt halsen och nacken. Det är världens bästa hudsalva, så istället för att tvätta bort det kan man försiktigt styrka ut fosterfettet på barnets kropp. Det försvinner av sig själv inom något dygn, men kan lukta äckligt om man bara låter det vara i ett tjockt lager och inte stryker ut. 

Kanske har din bebis vid det här laget sjunkit ner med huvudet, eller rumpan, i bäckenet och fixerat sig. Med andra ord – gjort sig startklar inför förlossningen som nu bara är några veckor bort. Alla barn fixerar sig inte, framförallt inte hos omföderskor. Där kan bebisen vara rörlig eller ruckbar när man kommer in till förlossningen. Det brukar inte vara ett problem. 

 

Animerad bild av en bebis i vecka 35. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 35

Den här veckan räknas du som höggravid och förlossningen närmar sig med stormsteg. Nu är det bra om BB-väskan är packad och du har skrivit ditt förlossningsbrev, gärna tillsamans med din partner. 

Livmodern har nu växt ända upp till dina revben och om barnet ännu inte sjunkit ner i bäckenet kan det vara svårt att andas, sitta, stå och sova. För de flesta lättar det närmare förlossningen när bebisen trängt längre ner och gjort sig redo, men det kan dröja lite till. Det kan också göra ont i revbenen, speciellt om du har en bebis som tycker om att sparka på dem från insidan.

 

Aktuellt för dig den här veckan:

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

Förbered dig inför förlossningen

Smärtlindringsmetoder vid förlossning – de här finns

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

6 tecken på att din förlossning har startat

Sen avnavling – därför är det viktigt att barnet får allt sitt blod

 

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Monkey Business Images/Shutterstock