Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 37
Gravid vecka 37

Gravid vecka 37

Bebisen fortsätter träna lungorna genom att dra ner fostervatten, lungorna är det sista organet att mogna.

Bebisens längd den här veckan: cirka 48-49 centimeter

Vikt: cirka 3 kilo

 

Bebisen – vecka 37

I slutet av nästa vecka räknas bebisen som fullgången men att födas nu skulle inte vara några problem. Lungorna är det sista organet att mogan och bebisen fortsätter träna dem ända fram till förlossningen genom att dra in och trycka ut fostervatten. 

Den här veckan sjunker många barn ner i bäckenet, något som kallas för att de fixeras. De flesta barn fixeras med huvudet först men några ligger iställer med rumpan före. Det kallas sätesläge. Om bebisen är fixerad i säte kan det vara svårt att vända till huvudläge, d får du som gravid ofta genomgå planerat kejsarsnitt men på en del kliniker i landet kan du få välja att föda vaginalt.

 

bebis vecka 37

Animerad bild av en bebis i vecka 37. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 37

Om bebisen nu har fixerat sig så känner du troligtvis en liten lättnad i magsäcken och lungorna, det är inte lika tungt längre. Istället trycker det mer på urinblåsan och du behöver sannolikt kissa oftare igen. 

Du har troligtvis fortsatt rikliga flytningar, det är vanligt i slutet av graviditeten. Om du är orolig och tror det är vattnet som gått ska du ta kontakt med din barnmorska eller förlossningen för rådgivning. 

För många har brösten producerat råmjölk en tid nu, det som även kallas kolostrum. Det är lite gulaktigt i färgen och inget konstigt om det läcker och blir gula fläckar i BH:n eller på lakanen. Råmjölken är väldigt näringsrik och innehåller massa nyttigheter för din nyfödda bebis, den mogna mjölken rinner till första ett par dagar efter förlossningen. 

 

Aktuellt för dig den här veckan:

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

Förbered dig inför förlossningen

Smärtlindringsmetoder vid förlossning – de här finns

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

6 tecken på att din förlossning har startat

Sen avnavling – därför är det viktigt att barnet får allt sitt blod

 

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Prostock-studio/Shutterstock