Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 37
Gravid vecka 37

Gravid vecka 37

Mellan graviditetsvecka 37 och 40 kommer huvudet (eller stjärten vid sätesbjudning) att fixera sig i ditt bäcken. Du kommer att känna att fostrets position förändras något, och uppleva en slags tyngdkänsla ner mot underlivet.

Nu börjar det bli viktigt att vila och förbereda dig inför förlossningen.

Har ni inte köpt in det ni behöver av babyutrustning är det hög tid nu. Tänk på att den minsta storleken med babykläder ofta inte blir så mycket använd, därför att babyn växer så snabbt. Om du föder en stor baby (4 kilo +), blir den minsta storleken kanske för liten.

Magen är i vägen och händerna når inte fram! Känner du dig klumpig? Du är garanterat inte den första, och inte heller den sista! Din livmoder väger nu ca 1 kg i motsats till ca 60 g, som den skulle vägt om du inte var gravid. En tröst är att vikten ofta stabiliserar sig nu mot slutet. Nattsömnen störs säkert av en aktiv krabat, täta urineringar och svårigheter med att hitta en bra sovställning.

Du har kanske börjat vänta på att förlossningen ska sätta igång? Det är normalt att förlossningen sker två veckor innan bf och fram till 10 dagar efter. Så din förlossning kan börja snart eller så får du ha mycket tålamod ett tag till.

Är du rädd att din förlossning ska börja väldigt plötsligt, så du inte hinner fram till sjukhuset? Detta orosmoment är onödigt - det sker väldigt sällan. Om du bor på ett ställe med lång resväg till sjukhuset har du säkert redan gjort en plan för det med din barnmorska eller läkare. Läs mer om störtförlossning.

Fostrets längd: ca. 46 cm
Fostrets vikt: ca. 3050 g

Aktuellt för dig nu:

Slemproppen
- Tecken på att förlossningen är igång
- Temasidor om förlossning
- Förlossningsrädsla
- Störtförlossning
- Nyfödd baby
- Efter foerlossningen  
- Hur amningskunnig är du? Ta testet!
- Namnlexikon
- Nettbutikker, kläder til baby
- Video - från befruktning till födsel