Gravid

Gravid vecka 39

Bebisen har nu fått antikroppar från moderkakan och har ett visst skydd mot vissa infektioner den första tiden efter förlossningen. Läs allt om graviditetsvecka 39 här!

Gravid vecka 39

Grattis, är du gravid i vecka 39? Bebisen är så gott som "klar" – nu har hen förmodligen fått antikroppar från moderkakan även om immunförsvaret inte helt och hållet är på sin plats. Läs allt om bebisen och din kropp i graviditetsvecka 39 här!

Bebisen – gravid vecka 39

Bebisens längd den här veckan: ungefär 50 centimeter

Vikt: cirka 3,2 kilo

Hur är det med bebisen i graviditetsvecka 39 egentligen? Jo, bebisen är så gott som redo att födas – när som helst. Via moderkakan har hen fått antikroppar som kommer skydda mot infektioner första tiden efter förlossningen. Små bebisars immunförsvar är inte utvecklat när de föds, antikropparna skyddar dem till en början och deras eget immunförsvar utvecklas i takt med att de stöter på olika infektioner.

Mekonium

Under graviditeten har bebisen svalt fostervatten som sedan kissats ut eller tagits upp i tarmarna. I barnets tarmar finns nu det första bajset, det som kallas mekonium eller barnbeck. Det är inget vanligt bajs utan en blandning av lanugohår, gallpigment, celler och utsöndringar från mage och tarmvägg. Till färgen är det svart/grönt och konsistensen är väldigt kletig. Om bebisen bajsar i fostervattnet i magen blir vattnet grönfärgat pga gallpigment.

Många bebisar bajsar i vattnet i samband med förlossningen, i de allra flesta fall betyder det inte att bebisen är stressad. Det kan vara ett tecken på stress, men det är många fler parametrar man måste ta hänsyn till.

Bebisen i gravidvecka 39.

Din kropp – gravid vecka 39

Du kan känna dig otålig nu i väntan på förlossningen, en förväntan blandad med oro är inte ovanligt. Försök ta det lugnt och lita på att din kropp att förmågan att föda ditt barn, oavsett om det är vaginalt eller med kejsarsnitt.

Förvärkar

Kanske har du mycket förvärkar nu, för en del börjar livmodertappen nu mjukna och mogna. Speciellt om du är omföderska så kan det ha pågått ett tag redan. Under graviditeten är livmodertappen hård som nästippen, 3-4 centimeter lång och bakåtriktad i bäckenet. När förlossningen börjar närma sig gör förvärkarna och sammandragningarna att livmodertappen mjuknar, blir kortare och riktas mer framåt.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Förlossningsrädsla: vad innebär det och hur hanterar man det?

Smärtlindringsmetoder vid förlossning – de här finns

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

6 tecken på att din förlossning har startat

Sen avnavling – därför är det viktigt att barnet får allt sitt blod

Vad kan jag göra för att sätta igång förlossningen? Barnmorskan svarar

6 vanliga amningsproblem och lösningar

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska