Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 4
Gravid vecka 4

Gravid vecka 4

I den 4:e graviditetsveckan har det lilla embryot fått fäste i livmodern. Valet av bosättningsplats är inte en tillfällighet! Här och där har livmodern byggt upp små rösen med avrundade strukturer som sänder ut kemiska signaler: "Landa här!"

Embryot har nu moderkaksceller som tränger ner djupt i livmoderslemhinnan, och en intensiv utveckling av kemiska ämnen startar. Små blodkärl växer in i slemhinnan, och talar om för alla dina kroppssystem att en ny liten människa har börjat växa i din livmoder. Hormonet HCG börjar produceras, och det är detta som mäts på graviditetstester.

Dagen för förväntad menstruation passerar utan att blödningen kommer. Vissa får trots graviditeten en liten ofarlig blödning vid denna tidpunkt. Olika vävnader som ska bli nya organ bildas. Anlag till ben och armar bildas. Ryggmärgen har fram till nu legat öppen. Nu stängs den in och skyddas av vävnad.

Börjar du redan nu undra om du är gravid? Om du är känslig för kroppens signaler, kan du redan nu märka att något är annorlunda. Inte pga. den millimeterstora cellklumpen i livmodern, utan pga. hormonförändringar. Här kan du läsa om osäkra, troliga och säkra graviditetstecken.

Osäker på beräknad tidpunkt för förlossning? Här hittar du Mammasidans kalkylator som beräknar förlossningsdatum och dessutom datum för graviditetsledighet och när du kan räkna med att känna fosterrörelser.

Aktuellt för dig nu:

- Graviditetstecken
- Video - från befruktning till födsel
- Graviditet och sex
- Illamående
- Ökat behov att tömma blåsan
- Graviditetshormoner
Slumpen att några bara får pojkor eller bara flickor?
Gravid uke for uke (norsk)

Annons