Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 4 – det här händer med embryot
Gravid vecka 4 – det här händer med embryot

Gravid vecka 4 – det här händer med embryot

I den fjärde graviditetsveckan har det lilla embryot fått fäste i livmodern, och valet av bosättningsplats är inte en tillfällighet! Här och där har livmodern byggt upp små rösen med avrundade strukturer som sänder ut kemiska signaler: "Landa här!"

Embryot har nu moderkaksceller som tränger ner djupt i livmoderslemhinnan, och en intensiv utveckling av kemiska ämnen startar. Små blodkärl växer in i slemhinnan, och talar om för alla dina kroppssystem att en ny liten människa har börjat växa i din livmoder. Hormonet HCG börjar produceras, och det är detta som mäts på graviditetstester.

Läs också: Ägglossningstest – när och hur? Så här funkar det

Dagen för förväntad menstruation passerar utan att blödningen kommer. Vissa får trots graviditeten en liten ofarlig blödning vid denna tidpunkt. Olika vävnader som ska bli nya organ bildas. Anlag till ben och armar bildas. Ryggmärgen har fram till nu legat öppen. Nu stängs den in och skyddas av vävnad.

Osäker på om du är gravid?

Börjar du redan nu undra om du är gravid? Om du är känslig för kroppens signaler, kan du redan nu märka att något är annorlunda. Inte pga. den millimeterstora cellklumpen i livmodern, utan pga. hormonförändringar. Här kan du läsa om osäkra, troliga och säkra graviditetstecken.

Artikelbild: tartanparty/ Shutterstock.com

Aktuellt för dig nu:

- Graviditetstecken
- Graviditet och sex
- Illamående
- Ökat behov att tömma blåsan
- Graviditetshormoner
Slumpen att några bara får pojkor eller bara flickor?