Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 4
Gravid vecka 4

Gravid vecka 4

Mensen är försenad och du kanske börjar misstänka att du är gravid. Ett graviditetstest kan visa positivt dagarna runt beräknad mens. 

 

Celldelningen går fort

Även om du inte vet om att du är gravid ännu så jobbar kroppen för fullt. Cellerna i ägggblåsan kallas nu för balstocyst, de fortsätter dela sig och det går fort. Den del av cellerna som är närmast livmoderslemhinnan delar sig och bildar moderkakan, den andra delen delar sig till ett embryo, som sedan utvecklas till ett fostret. Däremellan går en förbindelse som kommer utvecklas till navelsträngen så småningom. 

 

Moderkakan producerar hCG

När cellerna delar sig och bildar moderkakan börjar kroppen också producera graviditetshormonet hCG. När nivåerna av hCG ökar i kroppen kommer du märka graviditetssymtom, men det kan dröja ytterligare någon vecka. 

Runt embryot bildas hinnsäcken, det är fosterhinnorna som ska skydda fostret och barnet under hela graviditeten. Intill hinnsäcken bildas gulsäcken, den förser embryot med näring till dess att moderkakan och navelsträngen är redo att ta över. 

 

Gravid vecka 4 blastocyst

En animerad bild av en blastocyst. Häftstjälken som kommer att bli navelsträngen syns. Den vänstra delen är gulsäcken som ger näring åt det blivande fostret. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Slemproppen bildas

I livmoderhalsen bildas nu ett tjockt sekret som ska skydda fostret under hela graviditeten. Sekretet kallas även för slemproppen och sitter där för att hindra från att infektioner och liknande tar sig in i livmodern. 

 

Dags att sluta röka och dricka alkohol

Om du inte redan gjort det är det dags nu. Alkohol och rökning är skadligt för fostret under hela graviditeten. Om du har svårt att sluta röka är det bra om du ändå kan dra ner på det så mycket som möjligt. Ta kontakt med en barnmorskemottagning för att få träffa en barnmorska och göra upp en plan hur du ska gå tillväga för att sluta röka.

 

Aktuellt för dig nu:

- Graviditetstest – så funkar det
- 15 tidiga tecken på graviditet
- Gravidsymtom som avslöjar om du väntar barn
- Tom hinnsäck – vad innebär det?
- Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida
- Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

 

vidare till nästa vecka

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Monkey Business Images/Shutterstock  

 

Se barnmorskan berätta om 15 tidiga tecken på graviditet i videon nedan