Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 5? Det här behöver du veta!
Gravid vecka 5? Det här behöver du veta!

Gravid vecka 5? Det här behöver du veta!

Är du gravid i vecka 5? Då börjar den lilla krabaten i magen växa allt mer. Har du koll på allt det här?

Fostret är nu 5-8 millimeter fån hjässa till stuss. Fostret växer nu snabbt. Ryggraden och hjärnan börjar utvecklas och många kvinnor börjar nu misstänka att de är gravida då mensen skulle ha kommit för flera dagar sedan.

Vissa upplever symptom på hormonförändringen som ömma bröst, täta urineringar och illamående. Här kan du läsa om osäkra, troliga och säkra tidiga graviditetstecken.

Graviditetstestet man köper i butiken/apoteket är mycket säkert idag. Ett positivt svar innebär till nästan 100 % att du är gravid. Ett negativt svar innebär att du inte är gravid, eller att du har gjort testet för tidigt. Försök igen om några dagar!

Det här måste du sluta med – om du är gravid

Om du är gravid är det hög tid att sluta med cigaretter, alkohol och andra rusmedel. Vet du egentligen vilken hälsorisk du utsätter fostret för när du röker? Kaffe- och tedrickning bör reduceras, och om du använder mediciner/läkemedel måste du ta upp detta så snart som möjligt med läkaren. Om du inte redan tar tillskott av folsyra, bör du börja med det så snart som möjligt.

Aktuellt för dig just nu:

- Topp 10 graviditetsbekymmer
- Graviditet och sex
- Illamående
- Ökat behov att tömma blåsan
- Graviditetshormoner

Artikelbild: Rawpixel