Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 5
Gravid vecka 5

Gravid vecka 5

Fostret är nu 5-8 mm. Från hjässa till stuss. Fostret växer nu snabbt. Ryggraden och hjärnan börjar utvecklas. Många kvinnor börjar nu misstänka att de är gravida. Mensen skulle ha kommit för flera dagar sedan.

Vissa upplever symptom på hormonförändringen som ömma bröst, täta urineringar och illamående. Här kan du läsa om osäkra, troliga och säkra tidiga graviditetstecken.

Graviditetstestet man köper i butiken/apoteket är mycket säkert idag. Ett positivt svar innebär till nästan 100 % att du är gravid. Ett negativt svar innebär att du inte är gravid, eller att du har gjort testet för tidigt. Försök igen om några dagar.

Om du är gravid är det hög tid att sluta med cigaretter, alkohol och andra rusmedel. Vet du egentligen vilken hälsorisk du utsätter fostret för när du röker? 5 goda skäl att sluta röka när du är gravid. Kaffe- och tedrickning bör reduceras, och om du använder mediciner/läkemedel måste du ta upp detta så snart som möjligt med läkaren.

Om du inte redan tar tillskott av folsyra, bör du börja med det så snart som möjligt.

Så här beräknar du datum för förlossning: Här hittar du Mammasidans förlossningskalkylator som också räknar ut datum för graviditetsledighet och när du kan räkna med att känna fosterrörelser. Förlossningskalkylator

Fostrets längd: 3-6 mm. (Hos embryon är det vanligt att mäta längden från hjässa till stuss.)

Aktuellt för dig nu:

- Video - från befruktning till födsel
- Top 10 graviditetsbekymmer
- Graviditet och sex
- Illamående
- Ökat behov att tömma blåsan
- Graviditetshormoner
Gravid uke for uke (norsk)

Annons