Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 5
Gravid vecka 5

Gravid vecka 5

Har du inte tagit ett graviditetstest ännu så är det dags nu. Det kommer med stor sannolikhet visa positivt om du är gravid. 

Fram till nu har embryot endast varit en klump av celler, men den här veckan börjar man kunna urskilja det som ska bli huvud och det ska som ska bli rumpa på bebisen. De kommande veckorna är viktiga, alla organen utvecklas fram till vecka 10. Det är också nu och de närmsta veckorna som risken för missfall är som störst om något i embryots utveckling skulle bli fel. 

Embryots längd den här veckan: 1-2 millimeter 

 

Embryot – vecka 5

Embryot fortsätter växa i samma snabba takt. Det är nu 1-2 millimeter stort och består nu av tre olika lager med celler. Det översta lagret kommer utvecklas till bland annat hjärnan, nervsystemet och huden. Det mellersta lagret är det som kommer bli skelett, muskler, blodkärl och brosk. Det inre lagret utvecklas i sin tur till magsäck, tarmar och lever. 

Alla nödvändiga celler som behövs är nu på plats i embryot som fortsätter utvecklas till nästa stadie, ett foster. Den blivande ryggmärgen som hittills varit öppen börjar nu slutas, därför är det extra viktigt med folsyra såhär i början av graviditeten. Det minskar risken för missbildningar på ryggmärgen. 

 

Gravid vecka 5 embryo

En animerad bild av ett embryo i vecka 5. Embryot ses som en avlång form och består av tre olika lager. En förbindelse går till den blivande moderkakan och däremellan syns gulsäcken. Foto: SciePro/Shutterstock.

 

Utebliven mens

Ett av de vanligaste symtomen på graviditet är utebliven mens. Om du har en regelbunden menscykel på ungefär 28 dagar, som är det vanligaste, borde din mens har börjat nu. Om inte är sannolikheten stor att du är gravid. Det är med andra ord dags för ett graviditetstest om du inte tagit ett ännu. 

De flesta graviditetstest funkar på samma sätt. De ger ett positivt utslag om mängden graviditetshormon, hCG, överstiger ett visst värde. Det bästa är att använda det första kisset på morgonen, då är koncentrationen av hormon som högst. 

 

Tidiga tecken på graviditet

En del kan börja känna av graviditetssymtom den här veckan, för andra dröjer det ytterligare någon vecka. Det är individuellt. Det vanligaste är att du känner en ökad trötthet och spänningar i brösten. En del börjar även må illa under vecka 5.

 

Aktuellt för dig just nu:

Graviditetstest – så funkar det

15 tidiga tecken på graviditet

Graviditetssymtom – som avslöjar om du väntar barn

Tom hinnsäck – vad innebär det?

Jag är så orolig för missfall – hela tiden

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida

Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

 

vidare till nästa vecka

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Prostock–studio/Shutterstock

 

Se barnmorskan berätta om 15 tidiga tecken på graviditet i videon nedan