Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 6
Gravid vecka 6

Gravid vecka 6

Nu börjar många känna av tidiga symtom på graviditet. Embryot är litet som en ärta och växer snabbt, en millimeter om dagen.

Det lilla embyrot har nu en egen blodförsörjning och ett litet pickande hjärta. 

Embryots längd den här veckan:  4-7 millimeter från huvud till säte.

 

Embryot – vecka 6

Embryot har nu växt till storleken av en ärta och växer en millimeter om dagen. Armar och ben börjar utvecklas och syns som små knoppar på embryot. De inre organen bildas och hjärnan, ryggmärgen och nervsystemet fortsätter utvecklas i en hisnande takt. Huvudet börjar ta form och på sidorna syns det som så småningom kommer utvecklas till ögon. Hjärtat är litet, inte större än ett vallmofrö men det slår av egen kraft. 

Embryot växer inuti fosterhinnorna, men än så länge finns det inget fostervatten. Näringen kommer fortfarande från gulsäcken eftersom navelsträngen och moderkakan ännu inte är helt utvecklade. 

 

Gravid vecka 6 embryo

En animerad bild av ett embryo i vecka 6. Man kan nu urskilja huvud från rumpa. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 6

Nu är det vanligt att du känner av att du är gravid. Brösten spänner, du är trött och kanske har du också börjat må illa. Många tror att det handlar om morgonillamående, men faktum är att du kan må illa vid vilken tid på dygnet som helst. En del mår illa hela dagen. För de allra flesta brukar illamående gå över om en månad eller två. 

Hormonerna hCG och progesteron ökar i kroppen och det är det som gör att du börjar känna dig gravid. Kanske har du också märkt att du behöver kissa oftare? Livmodern har börjat växa och trycker nu på urinblåsan, därför känner du dig mer kissnödig.  

 

Dags att kontakta en barnmorska

Nu kan vara en god tid att ringa och boka in en inskrivning på barnmorskemottagning. Oftast har ni ett första möte tillsammans där ni pratar om livsstil och graviditet. 

 

Aktuellt för dig nu:

15 tidiga tecken på graviditet

Jag är så orolig för missfall – hela tiden

Tom hinnsäck – vad innebär det

Tidigt gravid – kissnödig hela tiden

Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida

 

vidare till nästa vecka

 

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Rawpixel.com/Shutterstock

 

Se barnmorskan berätta om 15 tidiga tecken på graviditet i videon nedan