Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 7
Gravid vecka 7

Gravid vecka 7

Nu vet de allra flesta om att de är gravida och graviditetssymtomen går sällan att ta miste på. Många har börjat må illa och har svårt att få i sig mat, en del har också börjat gå upp i vikt.

Embryot har växt till storleken av ett blåbär, det är känsliga veckor och alla inre organ bildas. Hjärtat slår för fullt, runt 150 slag per minut. 

Embryots längd den här veckan: 7-13 millimeter från huvud till säte.

 

Embryot – vecka 7

Det växande embryot är ungefär en centimeter stort nu, som storleken av ett blåbär. Hjärtat slår och pumpar runt blodet i det lilla blodomloppet. Från den här veckan kan man se ett pickande hjärta med hjälp av ultraljud. 

Alla inre organ fortsätter utvecklas, lever, njurar lungor och inre könsorgan tar form och förfinas. Små gropar med mörka fläckar syns på vardera sida av huvudet, de ska utvecklas till ögon. Det går också se små knoppar på sidorna av huvudet som så småningom utvecklas till öron. Näsan börjar ta form men har fortfarande samma hål som munnen, där inne börjar tungan bildas. 

Armar och ben fortsätter växa och händer och fötter tar form, de ser i nuläget mest ut som paddlar. Embryot har fortfarande en svans och ser ännu inte ut som en bebis.

 

Gravid vecka 7 embryo

En animerad bild av ett embryo i vecka 7. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp i vecka 7 – du känner dig gravid

Den här veckan känner de flesta sig gravida, men inte alla. Har du fortfarande inte börjat känna av din graviditet ska du inte vara orolig. Tröttheten brukar vara påtaglig, likaså illamåendet och de ömmande brösten. Du behöver också kissa oftare än vanligt. 

Gravidhormoner i kroppen gör att tarmarna arbetar långsammare, det är inte ovanligt att du känner dig uppblåst och gasig. Du kan också bli förstoppad. Du kan också känna molande värk i livmodern, det kan spänna och dra i ligamenten. Det är normalt, livmodern växer och det kan kännas nästan som mensvärk. 

Har du ännu inte tagit kontakt med en barnmorska för inskrivning börjar det bli dags att göra det. 

 

Aktuellt för dig nu:

15 tidiga tecken på graviditet

Jag är så orolig för missfall hela tiden

Tom hinnsäck – vad innebär det?

Tidigt gravid – kissnödig hela tiden

Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: Rapeepat Pornsipak/Shutterstock