Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 7
Gravid vecka 7

Gravid vecka 7

I graviditetsvecka 7 börjar fostrets hals och ansikte att formas. Hjärtat är nu färdigbildat med skiljeväggar. Embryots fötter är 2 mm långa. Skelettet, kraniet, njurar och blodomlopp utvecklas. Broskceller ombildas till benceller. Musklerna utvecklas.

Barnet kan redan nu reagera på beröring. Det känner att du stryker händerna över magen.

Din aptit är kanske inte så bra. En del plågas av illamående och kräkningar. Se till att få i dig tillräckligt med vätska. Råd mot illamående hittar du här. En tröst är att de flesta blir av med illamåendet innan vecka 12-13.

Dina bröst har förändrats de senaste veckorna. De växer, bröstvårtorna blir också större, pigmentförändringar gör att de ser mörkare ut. Några känner sig lite yra.

Bantning ät inte aktuellt när du är gravid. Om du vill gå ner i vikt, måste detta vänta till efter graviditeten. Tala med din läkare/barnmorska om detta. Ät nyttigt och varierat, men ät inte för två. Här kan du läsa om normal viktökning under graviditeten.

Visste du att 8 av 10 gravida får för lite folsyra?

Att snusa blir hela tiden vanligare bland kvinnor. Om gravida snusar går nikotinet över till fostrets blod. En svensk studie visar att risken för havandeskapsförgiftning och för tidig födsel ökar när mamman använder snus under graviditeten.  


Fostrets längd: 9,5 mm från hjässa till stuss

Aktuellt för dig nu:

- När kommer magen? 
- Video - från befruktning till födsel
- Graviditet och sex
- Pojke eller flicka?
- Topp 10 – graviditetsbekymmer
- Illamående
- Ökat behov att tömma blåsan
- Graviditetshormoner

Annons