Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 8
Gravid vecka 8

Gravid vecka 8

Du är nu gravid i den åttonde veckan. Det har gått 6 veckor sedan befruktningen och embryot fortsätter växa i rask takt och är nu lika stort som ett hallon.

Embryot börjar mer och mer likna en liten människa och kan nu röra på sina vrister även om du inte kan känna det ännu. 

Embryots längd denna veckan: 14-20 millimeter från huvud till säte.

 

Embryot – vecka 8

Den här veckan börjar fingrar formas på de små händerna och tår på fötterna. Embryot har fortfarande simhud mellan fingrar och tår. Armbågarna bildas och embryot kan nu börja göra små enkla rörelser i vristerna, men det kan du inte känna ännu. 

Ögonen fortsätter utvecklas, de sitter fortfarande långt ut på sidorna av huvudet. Ögonlock börjar nu bildas som ska täcka ögonen. Överläppen och nästippen börjar ta form och inne i munnen utvecklas gommen, tungan och anlag för tänder. 

Fram till nu har embryots kropp varit uppbyggd av brosk, det börjar nu ersättas med celler som bildar skelettet. Huden är lövtunn och under den kan man se ett nätverk av pyttesmå blodkärl. De flesta inre organen som hjärna, njurar, hjärta och lungor har fått sin grundläggande form och ska nu fortsätta utvecklas. 

 

Gravid vecka 8 embryo

En animerad bild av ett embryo i vecka 8. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 8

Din livmoder har växt till storleken av en apelsin, den går ännu inte att känna på utsidan av magen. Du fortsätter känna att det spänner och drar i ligamenten när livmodern växer, det kan kännas som en molande mensvärk. Du behöver troligtvis kissa oftare nu eftersom livmodern tar mer plats och trycker på urinblåsan. 

Kanske känner du dig förstoppad, det beror på att tarmarna jobbar långsammare under graviditeten. Drick mycket vätska, ät nyttigt och rör på dig för att underlätta för tarmarna. Många har sin första träff med barnmorskan nu. Om du mår illa så håll ut, det brukar gå över inom några veckor. 

 

Aktuellt för dig nu: 

Tidigt gravid – kissnödig hela tiden

Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

Kan man äta ingefära när man är gravid?

Svamp i underlivet vid graviditet

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla:YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock