Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 9
Gravid vecka 9

Gravid vecka 9

Öron och näsa formas i graviditetsvecka 9. Hörmekanismen är under utveckling. Inom kort kommer fostret att kunna höra din röst. Munnen och näsan formas.

Många gravida har mindre lust till sexuellt umgänge. Sex under graviditeten är inte skadligt för fostret som ligger väl skyddat i livmodern.

"Vad bör jag undvika att äta när jag är gravid?" Statens livsmedelsverk menar att livsmedel kan innehålla mikroorganismer eller ämnen som kan vara skadliga för fostret, även om de inte är farliga för dig som vuxen. Barnet är känsligare än du för dessa ämnen i fosterstadiet. Lyckligtvis är de flesta av livsmedlen du bör avstå ifrån inte är så vanliga i det norska (svenska) kosthållet. Läs mer om livsmedlen här.

Är du över 38 år? Eller har tidigare fött ett barn med kromosomavvikelse? Du blir erbjuden fosterdiagnostik. Detta görs i graviditetsvecka 14-16.

Pojke eller flicka?

En kinesisk kalender utgår i hur gammal mamman var då hon blev befruktad och i vilken månad befruktningen inträffade. Hitta vilket kön barnet får i Mammasidans Kinesiska födelseskarta

Fostrets längd: 23 mm från hjässa till stuss

Aktuellt för dig nu:

- Topp 10 – graviditetsbekymmer
- Träna mage när man är gravid?
- Pojke eller flicka?
- Video - från befruktning till födsel
- Moderkakan
- Illamående
- Ökat behov att tömma blåsan
- Graviditetshormoner
- Nettbutikker, mammakläder