Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 9
Gravid vecka 9

Gravid vecka 9

Embryot i magen fortsätter växa och är nu stort som en jordgubbe. Ögonen är fortfarande stängda men fullt utvecklade. Fingertoppar börjar skapas. 

Den här veckan börjar man kunna ana ett ansikte hos embryot med ögon och öron. Huvudet har utvecklat en nacke som gör att embryot får en mer mänsklig form. Man kan även ana en liten näsa.

Embryots längd den här veckan: 22-30 millimeter

 

Embryot – vecka 9

Inne i embryot finns redan de inre könsorganen, redan nu har alltså din framtida bebis antingen äggstockar eller testiklar. De yttre könsorganen däremot ser fortfarande likadana ut och utvecklas först om några veckor. 

Fingrarna växer sig längre den här veckan och simhuden börjar försvinna. Tårna fortsätter också utvecklas och fötterna är ungefär 2 millimeter stora. Den svans som embryot haft de första veckorna av graviditeten försvinner nu. 

Under de närmsta dagarna utvecklas diafragman, en livsviktig muskel som gör att vi kan andas. Tarmarna som hittills har utvecklats inuti navelsträngen börjar sakta förflyttas in i embryots bukhåla som blir större allt eftersom embryot växer. 

 

Gravid vecka 9 embryo

En animerad bild av ett embyro i vecka 9. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 9

Under graviditeten gör hormonerna att dina slemhinnor i kroppen blir skörare och blöder lättare. Du kan uppleva att du lättare blöder i munnen när du borstar tänderna. Det är normalt. Som gravid förändras också ditt saliv och faktum är att det är lättare att få hål i tänderna under graviditeten. Så borsta tänderna extra noga även om det blöder. 

Även slemhinnorna i vaginan blir lättblödande och du kan blöda exempelvis vid omslutande samlag. Om du får en liten blödning så behöver det inte betyda att det är ett missfall på gång, blödningar i tidig graviditet är vanligt. Prata med din barnmorska om du är orolig. 

 

Aktuellt för dig nu: 

Tidigt gravid – kissnödig hela tiden

Svamp i underlivet vid graviditet

Kan man äta ingefära när man är gravid?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Livsmedelsverkets rekommendationer för gravida

Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

 

vidare till nästa vecka

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla:GrooveZ/Shutterstock