Gravid

Vena cava syndrom gravid – därför ska du undvika att sova på rygg

I slutet av graviditeten kan den tunga livmodern trycka på vena cava om du som gravid ligger på rygg. Det i sin tur kan påverka bebisens syresättning – problemet är dock lätt åtgärdat.

Vena cava syndrom gravid – därför ska du undvika att sova på rygg

Vad är vena cava?

Vena cava, eller hålvenen som den heter på svenska, är faktiskt två vener som löper genom kroppen och återför syrefattigt blod tillbaka till hjärtat. Vena cava löper på höger sida längs ryggraden och den övre hålvenen tar hand om blodet från övre delen av kroppen medan den undre hålvenen tar hand om syrefattigt blod från kroppens nedre delar.

Vad innebär vena cava syndrom?

När vena cava trycks till, på grund av en tung livmoder exempelvis, minskar blodflödet tillbaka till hjärtat och det i sin tur leder till ett blodtrycksfall. Det är då väldigt vanligt att uppleva symtom som illamående, svimningskänsla, yrsel och svettningar. Man brukar också uppleva att man får snabbare puls, det får man eftersom kroppen försöker kompensera för blodtrycksfallet. Om man upplever vena cava syndrom ska man lägga sig på vänster sida, då avlastas trycket på blodkärlet och blodtrycket brukar snabbt återgå till det normala och man upplever inte längre svimningskänslor.

Är vena cava farligt för bebisen?

Eftersom de allra flesta gravida får ganska starka reaktioner som illamående och yrsel om de ligger på rygg så leder det sällan till problem för barnet. Man ändrar helt enkelt ställning självmant eftersom ryggläget upplevs som obehagligt. Det som kan hända annars, om man ligger kvar på rygg, är att det låga blodtrycket leder till en minskad genomblödning av moderkakan. Den minskade genomblödningen gör att bebisen får ett sämre blodflöde med syrerikt blod och kan då drabbas av syrebrist – eller hypoxi som det också heter. Det kan man se på förlossningen om man följer en så kallad CTG-kurva. Om den födande kräks, ligger på rygg eller kanske får en ryggbedövning, saker som alla kan leda till blodtrycksfall, kan bebisen få en period med lägre hjärtljud. Det är väldigt sällan det är farligt för bebisen eftersom den gravida snabbt kan ändra läge och lägga sig på vänster sida för att öka blodflödet igen. Det kan också avhjälpas med att man ger vätska intravenöst lite snabbt för att få upp blodtrycket.

Undvik helst att sova på rygg under graviditeten

Det finns ingen generell rekommendation i Sverige om att inte sova på rygg under graviditetens senare del. Beroende på vilken barnmorska eller läkare du frågar kommer du troligtvis få olika svar. Det finns däremot forskning som visar att risken att föda ett dödfött barn faktiskt ökar om man somnar på rygg, sover på rygg eller sover på höger sida under graviditetens tredje trimester när livmodern är stor och tung. Vänster sida är det som ska vara bäst att sova på. Mer forskning behövs på ämnet men både i Nya Zeeland och England har man gått ut med officiella rekommendationer att gravida helst ska sova på vänster sida.

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska