Hem > Gravid > Vilken vecka gäller egentligen? Så här räknar du gravidveckorna
Vilken vecka gäller egentligen? Så här räknar du gravidveckorna

Vilken vecka gäller egentligen? Så här räknar du gravidveckorna

När du blir gravid kommer du upptäcka att det är en helt ny värld av ord, begrepp och inte minst siffror som presenterar sig.  

Läs mer: Gravid - förkortningar att känna till under graviditeten

Vilken gravidvecka gäller?

Något som kan kännas särskilt klurigt i början är att veta exakt vilken gravidvecka du är i, speciellt om du inte hunnit till en barnmorska ännu. På nätet finns olika verktyg att räkna ut gravidveckorna, men för att kunna göra det är det är det vissa saker du behöver ha koll på. 

-    När du hade mens senast

-    Vilken dag den började

Det är nämligen från senaste mensens första dag som gravidveckorna börjar räknas. Ja, vi förstår om det låter märkligt… du var ju faktiskt inte gravid då! Anledningen till det här sättet att räkna på, är att det är det enda ”säkra” att utgå ifrån. Det är nästintill omöjligt att veta exakt vilken dag som själva befruktningen skedde på, även om du vet vilken dag du hade ägglossning och att ni hade samlag den dagen. Då både ägget och spermierna kan leva kvar i något dygn, kan befruktningen lika väl ha skett lite senare. 

Så, senaste mensens första dag, alltså. Därefter räknas veckorna som följer, som vanligt.

 

Vecka 21 eller 22?

Det kan dock skilja sig lite hur man pratar kring veckorna, vilket ofta är den förvirrande faktorn i det hela. Du själv kanske pratar som att du är i vecka 22 till nära och kära, då det enligt beräkningarna är den 22:a veckan sedan din senaste mens första dag. Barnmorskan däremot, kanske säger 21 + 4.

Så vad gäller; vecka 21 eller 22? Anledningen till att barnmorskan räknar annorlunda, är för att de endast räknar hela veckor. 21 + 4 innebär således att du är i vecka 22, men att det bara har gått 4 dagar av 7 på den veckan. 

Känns det krångligt? Vi lovar att du kommer ha full koll, och veta din gravidvecka samt dag i sömnen om någon skulle väcka dig och fråga! 

 

Läs mer: Trimester – betydelse och innebörd 

Artikelbild: Prostock-studio/Envato Elements